RICHARD DAWKINS - "THE ANCESTOR'S TALE" DEN NOTLAR

Evrimcilerin, hayatta kalan iki (veya daha fazla) soyu karşılaştırarak bir ortak atanın yerini "kestirdikleri" söylenebilir.

YÜZYILDA BİR ÇİÇEK AÇAN ÇAM

Çamların dişi ve erkek  üreme organları vardır. Bunlar, aynı ağaç üzerinde farklı yerlerde bulunmaktadır. Çamların dişi üreme organlarında yumurtalık bulunmadığı için tanım gereği gerçek bir çiçekleri bulunmamaktadır. Bununla birlikte üreme organlarına çiçek demekte bir sakınca yoktur. 


Çamların erkek çiçeklerinin birçoğu bir arada erkek çiçek kurullarını oluşturur. Dişi çiçeklerinin de aynı biçimde bir çoğu bir arada dişi çiçek kurullarını oluşturmaktadır.

Şimdi çamların erkek ve dişi çiçek kurullarına bir bakalım. Aşağıda görülen tomurcuk benzeri yapıların her biri birer erkek çiçek kurulu...

 


Bu erkek çiçekler açılıp polen saçmaya başladığında ise aşağıdaki gibi bir görüntü oluşuyor. Dikkatli bakarsanız, en üstte bulunan çiçek içine kafasını sokmuş bir böceğin karnını görebilirsiniz. Erkek çiçek kurulları, polen saçma işlemi tamamlandıktan sonra yani yaklaşık 2 hafta sonra kuruyarak düşmeye başlıyorlar.


Aşağıda ise bir sürgünün ucunda iki adet dişi çiçek kurulu görüyoruz.


Dişi çiçek kurulları pek çok çamda 2 yıl kadar büyüyor. 2. yılın sonunda 3. yılın başında sıcaklık etkisiyle açılıyor ve içlerinde olgunlaştırdıkları tohumları saçıyorlar.



İşte çamın merak edilen çiçeği: aslında hepimizin bildiği kozalak. 

Çamlar, çiçek açma olgunluğuna, türlere göre değişen yaşlarda gelir. Kızılçam (Pinus brutia) 6 yaşında çiçek açabilirken, karaçamın (Pinus nigra) çiçek açabilmesi için 20 yaşına gelmesi gerekebilir. Çiçek açma yaşına erişen bir çam, 100 yılda bir değil her yıl çiçek açar. 

Yüzyılda bir çiçek açan çam yoktur.


Yorumlar