RICHARD DAWKINS - "THE ANCESTOR'S TALE" DEN NOTLAR

Evrimcilerin, hayatta kalan iki (veya daha fazla) soyu karşılaştırarak bir ortak atanın yerini "kestirdikleri" söylenebilir.

AĞAÇ KÖKLERİNDEKİ MİNERAL AYRIŞTIRICI MİKROPLAR

Bu yazı, Orman ve Av Dergisinin 2010 yılı 5. sayısında yayımlanmıştır; kaynak gösterilerek yararlanılabilir.

Amerikan Mikrobiyoloji Topluluğunun Uygulamalı ve Çevresel Mikrobiyoloji (Applied and Environmental Microbiology) dergisinin 2010 yılı Temmuz sayısında yayımlanan bir makalede besin bakımından yoksul orman toprağında büyüyen bazı ağaçların, yapıları için gerekli kimyasal bileşikleri oluşturmak için köklerinde özel mikroplar yetiştirdiği belirtiliyor. Bu mikroplar, inorganik mineralleri ağaçların kullanabileceği besinlere oldukça verimli bir şekilde çevirmekteler.

Asidik orman topraklarında, inorganik besin maddelerinin alınabilirliği ağaç büyümesinde etkili bir unsur. Ormanın sürdürülebilir geliştirilmesini açıklayan bir varsayıma göre ağaç kökleri, besin iletimine ve ağaç beslenmesine katkıda bulunabilen, mineral ayrışması gibi biyojeokimyasal süreçlerde rol alan toprak mikroplarını seçiyorlar.
Bazı mikroplar inorganik mineralleri besin maddelerine parçalamakta etkili. Bu mikropların etkin olduğu ve mineral ayrışması olarak adlandırılan bu süreç özellikle, ağaç büyümesinin bu besinlerin erişimi ile sınırlı olduğu asidik orman topraklarında çok önemlidir. Mineral ayrıştırıcı bakteriler, demir gibi gerekli besinleri toprak minerallerinden ayırıp serbest bırakabiliyorlar. Bu, köklerinde daha yoğun mineral ayrıştırıcı mikroplar olan ağaçlara daha iyi beslenme olanağı ve evrim sürecinde de bir avantaj sağlıyor.
Orman toprağı bakterilerinin kompozisyon ve etkinlik düzeyleri, ağaç fizyolojisi, toprak fizikokimyasal özellikleri ile besin döngüsüne bağlı. Hem bu bağın ayrıntıları hem de ağaç türlerinin mineral ayrıştırmada rol alan orman toprağı bakteri topluluklarının yapısına etkisi araştırılmayı bekliyor. Bu konuda yapılacak araştırmalarla ağaç türü, besin maddesi ve bakteri ilişkilerinin biraz daha anlaşılacak. Elde edilecek bilgilerle ormanlarımıza gelecekte bakteri aşılamaları da yapılabileceğiz. Gerek iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması, karbon tutma sığasının artırılması gerekse ormanlarımızın verimliliğinin artırılması bakımlarından çok değerli bilgiler araştırılmayı bekliyor.

KAYNAK:

C. Calvaruso, M.-P. Turpault, E. Leclerc, J. Ranger, J. Garbaye, S. Uroz, P. Frey-Klett. Influence of Forest Trees on the Distribution of Mineral Weathering-Associated Bacterial Communities of the Scleroderma citrinum Mycorrhizosphere. Applied and Environmental Microbiology, 2010; 76 (14): 4780 DOI: 10.1128/AEM.03040-09

Yorumlar