RICHARD DAWKINS - "THE ANCESTOR'S TALE" DEN NOTLAR

Evrimcilerin, hayatta kalan iki (veya daha fazla) soyu karşılaştırarak bir ortak atanın yerini "kestirdikleri" söylenebilir.

BAZI DEVLETLERİN ANAYASALARININ ORMAN, ÇEVRE VE DOĞAL KAYNAK KAVRAMLARI BAKIMINDAN İNCELENMESİ

GİRİŞ

18. ve 19. yüzyılda ortaya çıkan buluşlar, insanlığın doğayı kendi yararına işlemesi sürecini hızlandırmış ve bu işlemenin kapsamını hem yaygınlaştırmış hem de derinleştirmiştir. Bu sürecin bir sonucu olarak, insanlığın sanayi etkinlikleri, bir canlı olarak insanı tehdit etmeye başlamıştır. Doğal dengenin bozulması, yok olan canlı türleri, ormanların hesapsızca yok edilmesi, nehirlerin, göllerin, denizlerin ve havanın kirlenmesi, vb olguların insan organizması üzerindeki etkileri, insanlıkta zorunlu bir çevre duyarlılığı oluşturmuştur.

20. yüzyılın ikinci yarısına kadar çevrenin korunmasıyla ilgili olarak çeşitli ülkelerde birçok örgütler kurulmuştur. Kamu idaresi ya da sivil toplumca kurulan bu örgütlerin etkinlikleri yerel düzeyde kalmıştır. Bu kuruluşların uluslar arası bir çatı altında toplanması 1948 yılında “International Union for the Protection of Nature" (IUPN)’un kurulmasıyla olmuştur[1]. Daha sonra irili ufaklı uluslar arası doğa koruma örgütleri ortaya çıkmaya başlamıştır.

1972 yılında İsveç'in başkenti Stockholm'de, Birleşmiş Milletler öncülüğünde düzenlenen “İnsan ve Çevre Konferansı”nın, birçok ülkenin anayasasında çevre ile ilgili maddelerin yer alması ve Birleşmiş Milletler bünyesinde Çevre ve Kalkınma Programı (UNEP)'nın kurulması sonuçlarını doğurduğu belirtilmektedir[2].

Çalışmamızda, bazı ülkelerin anayasaları, orman, çevre ve doğal kaynak kavramları bakımından incelenmeye çalışılmıştır. Doğal kaynak kavramının bazı anayasalarda, sanayi hammaddesi olarak kullanılan mineral ve taşıl değerler çerçevesinde kullanıldığı izlenimi alınsa da anayasalarda bu konuda ayrıntı verilmemesi nedeniyle kesin bir yargıya varılamamıştır; dolayısıyla çalışma sırasında bu anlamda bir eleme yapılmamıştır. Bu çalışmada belirtilen doğal kaynak kavramıyla nehirler, göller, denizler, hava başta olmak üzere canlılara yaşam ortamı sağlayan jeolojik ve topoğrafik her türlü oluşum ve bütün ekosistemler kastedilmektedir.

Ülkelerin seçiminde, ülkelerin İngilizce ya da Türkçe olarak hazırlanmış anayasalarına erişebilmek önemli ölçütlerden biri olmuştur.

Anayasaların yanında parantez içinde verilen yıl, o anayasanın belirtilen yıla kadar olan değişiklikleri içerdiğini göstermektedir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasalarında bu yöntem uygulanmamış, anayasa değişiklikleri tarihleriyle birlikte metin içinde belirtilmiştir. Çalışmaya konu kavramlara yaklaşımlar, ülkelerin ulusal gelir düzeyleri, nüfusları ve orman varlıklarıyla birlikte değerlendirilmeye çalışılmıştır.

Ülkeler, büyük ölçekli coğrafi bütünlük gözetilerek dört grupta incelenmiştir. Bunlar Asya, Avrupa, Afrika ve Amerika kıtalarıdır.

Asya kıtasından, Afganistan, Azerbaycan, Ermenistan, Çin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Gürcistan, Hindistan, Endonezya, İran, Kazakistan, Kırgız Cumhuriyeti, Malezya, Rusya, Suudi Arabistan, Türkmenistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti ve Yemen Cumhuriyeti olmak üzere toplam 18 ülkenin anayasası incelenmiştir.

Avrupa kıtasından, Arnavutluk, Andora, Beyaz Rusya, Belçika, Danimarka Krallığı, Bosna Hersek Federasyonu, Bulgaristan, Estonya, Finlandiya, Almanya, Fransa, Lüksemburg, Norveç, Hırvatistan, İrlanda, İsviçre Konfederasyonu, İtalya, İzlanda Cumhuriyeti, Polonya, Portekiz Cumhuriyeti, Romanya ve Ukrayna olmak üzere toplam 22 ülkenin anayasası incelenmiştir.

Afrika kıtasından, Angola, Benin Cumhuriyeti, Çad Cumhuriyeti, Kongo Cumhuriyeti, Mısır Arap Cumhuriyeti, Gabon ve Güney Afrika Cumhuriyeti olmak üzere toplam 8 ülkenin anayasası incelenmiştir.    

Amerika kıtasından, Arjantin, Amerika Birleşik Devletleri, Brezilya, Kanada, Şili, Kolombiya, Kosta Rika, Küba Cumhuriyeti, El Salvador, Meksika ve Uruguay olmak üzere toplam 11 ülkenin anayasası incelenmiştir.

ORMAN, ÇEVRE VE DOĞAL KAYNAK KAVRAMLARI BAKIMINDAN TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASALARI

Türkiye Cumhuriyetinin 10.972.509 hektarı verimli, 10.417.274 hektarı da bozuk olmak üzere toplam 21.389.783 ha ormanı bulunmaktadır[3]. Türkiye topraklarının yaklaşık % 27’si orman alanıdır. 31 Aralık 2010 tarihi itibarıyla Türkiye nüfusu 73.722.988 kişidir. Türkiye’de kişi başına ulusal gelir 15.340 $ (SAGP[Satın Alma Gücü Paritesine göre]-2010)[4] dır.

Türkiye Cumhuriyet Anayasaları orman, çevre ve doğal kaynak kavramları bakımlarından incelendiğinde, 1921 Anayasasında, yukarıda belirtilen kavramların hiçbirine atıf görülmemektedir. 1924 Anayasasının 74. maddesinde ise ormanlarla ilgili olarak şöyle denilmektedir.

Madde 74- Kamu faydasına gerekli olduğu usulüne göre anlaşılmadıkça ve özel kanunları gereğince değer pahası peşin verilmedikçe hiç kimsenin malı ve mülkü kamulaştırılamaz.

Çiftçiyi toprak sahibi kılmak ve ormanları devletleştirmek için alınacak toprak ve ormanların kamulaştırma karşılığı ve bu karşılıkların ödenişi özel kanunlarla gösterilir.

Olağanüstü hallerde kanuna göre yükletilecek para ve mal ve çalışma ödevleri dışında hiçbir kimse başka hiçbir şey yapmaya ve vermeye zorlanamaz.

Görüldüğü üzere 1924 Anayasasında, ormanlara yönelik olarak yalnızca kamulaştırma konusuyla sınırlı olarak atıfta bulunulmaktadır; bu anayasada doğanın korunmasına yönelik herhangi bir kavram söz konusu edilmemektedir. Bu dönemde, doğal kaynaklar düzleminde orman ve çevre kavramlarının henüz anayasa yapıcının gündeminde olmadığı anlaşılmaktadır. 

1961 Anayasasına bakıldığında, anayasaya özellikle ormanların korunmasına yönelik yeni hükümler getirildiği, gündemin ormanlar özelinde geliştiği görülmektedir.

Toprak mülkiyeti alt başlığı altındaki 37 nci madde ile toprak dağıtımının orman alanları aleyhine yapılamayacağına hükmedilmiştir.

Madde 37- Devlet, toprağın verimli olarak işletilmesini gerçekleştirmek ve topraksız olan veya yeter toprağı bulunmayan çiftçiye toprak sağlamak amaçlarıyla gereken tedbirleri alır. Kanun, bu amaçlarla, değişik tarım bölgelerine ve çeşitlerine göre toprağın genişliğini gösterebilir. Devlet, çiftçinin işletme araçlarına sahip olmasını kolaylaştırır.

Toprak dağıtımı, ormanların küçülmesi veya diğer toprak servetlerinin azalması sonucunu doğuramaz.

Kamulaştırma alt başlığı altındaki 38 inci madde bir kez değiştirilmiştir.

Madde 38- (20.9.1971-1488) Devlet ve kamu tüzel kişileri, kamu yararının gerektirdiği hallerde, karşılıklarını peşin ödemek şartıyla, özel mülkiyette bulunan taşınmaz malları, kanunla gösterilen esas ve usullere göre, tamamını veya bir kısmını kamulaştırmaya ve bunlar üzerinde idarî irtifaklar kurmaya yetkilidir.

[Ödenecek karşılık, taşınmaz malın tamamının kamulaştırılması halinde o malın malikinin kanunda gösterilecek usul ve şekle uygun olarak bildireceği vergi değerini; kısmen kamulaştırmalarda da, vergi değerinin kamulaştırılan kısma düşen miktarını aşamaz.

Kamulaştırılan taşınmaz mal karşılığının vergi değerinden az takdir edilmesi halinde malikin itiraz ve dava hakkı saklıdır.][5]

Çiftçinin topraklandırılması, ormanların Devletleştirilmesi, yeni orman yetiştirilmesi ve iskân projelerinin gerçekleştirilmesi amaçlarıyla kamulaştırılan taşınmaz mal ve kıyıların korunması ve turizm amacıyla kamulaştırılan toprak bedellerinin ödeme şekli kanunla gösterilir.

Kanunun taksitle ödemeyi öngördüğü hallerde çiftçinin topraklandırılması, ormanların devletleştirilmesi, yeni orman yetiştirilmesi ve iskân projelerinin gerçekleştirilmesi için konulacak süre yirmi yılı; kıyıların korunması ve turizm amacıyla yapılacak kamulaştırmalarda ise bu süre on yılı aşamaz. Bu takdirde, taksitler eşit olarak ödenir ve kanunla gösterilen faiz haddine bağlanır.

Kamulaştırılan topraktan, o toprağı doğrudan doğruya işleten çiftçinin hakkaniyet ölçüleri içinde geçinebilmesi için zaruri olan ve kanunla gösterilen kısmın ve küçük çiftçinin kamulaştırılan toprağının bedeli her halde peşin ödenir.

İlk hali “Ormanların korunması ve geliştirilmesi” olan ve “Ormanların ve orman köylüsünün korunması, ormanların geliştirilmesi” olarak değiştirilen alt başlık altında bulunan 131 inci madde, 17.4.1970’te değiştirilmiştir. Bu değişiklikle dördüncü fıkraya “ormanın gözetilmesinde ve işletilmesinde Devletle bu halkın işbirliği yapmasını sağlayıcı tedbirler” ifadesi eklenmiş, beşinci fıkraya “Anayasanın yürürlüğe girdiği tarihten önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tam olarak kaybetmiş olan tarla, bağ, meyvalık, zeytinlik gibi çeşitli tarım alanlarında veya hayvancılıkta kullanılmasında yarar bulunan topraklarla şehir, kasaba ve köy yapılarının toplu olarak bulunduğu yerler dışında orman sınırlarında hiçbir daraltma yapılamaz.” hükmü eklenmiş ve altıncı fıkradan “Orman suçları için genel af çıkarılamaz” hükmü çıkarılmıştır. Bu hükmün anayasa maddesinden çıkarılması yoluyla 28.10.1960 gün ve 113 sayılı, 23.2.1963 gün ve 218 sayılı, 9.8.1966 gün ve 780 sayılı af kanunları kapsamı dışında tutulan orman suçlarına, af getirilmesi yolu açılmıştır. Nitekim 1961 anayasası yapılmadan önce, 18.3.1954 gün ve 6385 sayılı yasa ile 02.7.1958 gün ve 7132 sayılı yasalarla yapıldığı gibi 30.4.1979 gün ve 1779 sayılı yasa ile de bazı orman suçlarına af getirilmiştir.

Madde 131- (17.4.1970-1255) Devlet, ormanların korunması ve ormanlık sahaların genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır. Bütün ormanların gözetimi Devlete aittir.

Devlet ormanları, kanuna göre Devletçe yönetilir ve işletilir. Devlet ormanlarının mülkiyeti, yönetimi ve işletilmesi özel kişilere devrolunamaz. Bu ormanlar, zamanaşımıyla mülk edinilemez ve kamu yararı dışında irtifak hakkına konu olamaz.

Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez.

Ormanlar içinde veya hemen yakınında oturan halkın kalkındırılması ve ormanı koruma bakımından, ormanın gözetilmesinde ve işletilmesinde Devletle bu halkın işbirliği yapmasını sağlayıcı tedbirler ve gereken hallerde başka yere yerleştirme kanunla düzenlenir.

Anayasanın yürürlüğe girdiği tarihten önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tam olarak kaybetmiş olan tarla, bağ, meyvalık, zeytinlik gibi çeşitli tarım alanlarında veya hayvancılıkta kullanılmasında yarar bulunan topraklarla şehir, kasaba ve köy yapılarının toplu olarak bulunduğu yerler dışında orman sınırlarında hiçbir daraltma yapılamaz. Yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirilir ve bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamaz.

Ormanların tahrip edilmesine yol açan hiçbir siyasî propaganda yapılamaz.

1982 Anayasasında, 1924 ve 1961 Anayasalarındaki kamulaştırmaya ilişkin hükümle, 1961 Anayasasındaki korumaya ilişkin hükümlere ek olarak herkese sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı verildiği görülmektedir. Bunun yanı sıra orman köylülerinin korunmasına yönelik yeni ve ayrıntılı maddeler anayasa yapıcının gündemine girmiştir.

Toprak mülkiyeti alt başlığı altındaki 44 üncü madde, büyük oranda 1961 Anayasasının 37 nci maddesindeki hükümleri içermektedir.

MADDE 44- Devlet, toprağın verimli olarak işletilmesini korumak ve geliştirmek, erozyonla kaybedilmesini önlemek ve topraksız olan veya yeter toprağı bulunmayan çiftçilikle uğraşan köylüye toprak sağlamak amacıyla gerekli tedbirleri alır. Kanun, bu amaçla, değişik tarım bölgeleri ve çeşitlerine göre toprağın genişliğini tespit edebilir. Topraksız olan veya yeter toprağı bulunmayan çiftçiye toprak sağlanması, üretimin düşürülmesi, ormanların küçülmesi ve diğer toprak ve yeraltı servetlerinin azalması sonucunu doğuramaz.

Bu amaçla dağıtılan topraklar bölünemez, miras hükümleri dışında başkalarına devredilemez ve ancak dağıtılan çiftçilerle mirasçıları tarafından işletilebilir. Bu şartların kaybı halinde, dağıtılan toprağın Devletçe geri alınmasına ilişkin esaslar kanunla düzenlenir.

Kamulaştırma alt başlığı altında bulunan 46 ncı madde, 03.10.2001 tarihinde değiştirilmiştir. Bu değişiklikte, ormanlarla ilgili olarak yeni bir düzenlemeye gidilmemiştir.

MADDE 46- (Değişik: 3/10/2001-4709/18 md.)

Devlet ve kamu tüzelkişileri; kamu yararının gerektirdiği hallerde, gerçek karşılıklarını peşin ödemek şartıyla, özel mülkiyette bulunan taşınmaz malların tamamını veya bir kısmını, kanunla gösterilen esas ve usullere göre, kamulaştırmaya ve bunlar üzerinde idarî irtifaklar kurmaya yetkilidir.

Kamulaştırma bedeli ile kesin hükme bağlanan artırım bedeli nakden ve peşin olarak ödenir. Ancak, tarım reformunun uygulanması, büyük enerji ve sulama projeleri ile iskân projelerinin gerçekleştirilmesi, yeni ormanların yetiştirilmesi, kıyıların korunması ve turizm amacıyla kamulaştırılan toprakların bedellerinin ödenme şekli kanunla gösterilir. Kanunun taksitle ödemeyi öngörebileceği bu hallerde, taksitlendirme süresi beş yılı aşamaz; bu takdirde taksitler eşit olarak ödenir.

Kamulaştırılan topraktan, o toprağı doğrudan doğruya işleten küçük çiftçiye ait olanlarının bedeli, her halde peşin ödenir.

İkinci fıkrada öngörülen taksitlendirmelerde ve herhangi bir sebeple ödenmemiş kamulaştırma bedellerinde kamu alacakları için öngörülen en yüksek faiz uygulanır.

Sağlık hizmetleri ve çevrenin korunması alt başlığı altındaki 56 ncı maddede, yeni bir anlayışın anayasaya yansıdığı görülmektedir. Bu maddeyle herkese sağlıklı ve dengeli bir çevre hakkıyla devlete ve yine herkese çevreyi koruma ve geliştirme görevi verilmektedir.

MADDE 56- Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir.

Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir.

Devlet, herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamak; insan ve madde gücünde tasarruf ve verimi artırarak, işbirliğini gerçekleştirmek amacıyla sağlık kuruluşlarını tek elden planlayıp hizmet vermesini düzenler.

Devlet, bu görevini kamu ve özel kesimlerdeki sağlık ve sosyal kurumlarından yararlanarak, onları denetleyerek yerine getirir.

Sağlık hizmetlerinin yaygın bir şekilde yerine getirilmesi için kanunla genel sağlık sigortası kurulabilir.

Tarih, kültür ve tabiat varlıklarının korunması alt başlığı altında bulunan 63 üncü madde ile 56 ncı madde ile benzer olarak devlete, tabiat varlıklarının korunması görevi verilmektedir.

MADDE 63- Devlet, tarih, kültür ve tabiat varlıklarının ve değerlerinin korunmasını sağlar, bu amaçla destekleyici ve teşvik edici tedbirleri alır.

Bu varlıklar ve değerlerden özel mülkiyet konusu olanlara getirilecek sınırlamalar ve bu nedenle hak sahiplerine yapılacak yardımlar ve tanınacak muafiyetler kanunla düzenlenir.

 Ormanların korunması ve geliştirilmesi alt başlığı altında bulunan 169 uncu madde, 1961 Anayasasının 131 inci maddesiyle büyük ölçüde benzerlik gösterir. Orman sınırlarının hangi koşullarda daraltılabileceğini düzenleyen, 1961 Anayasasındaki 17.4.1970 tarihli değişiklikteki tarih referansı, bu anayasada 31.12.1981 olarak yeniden düzenlenmiş ve orman sınırlarının daraltılmasına ilişkin düzenlemenin kapsamı 11 yıl kadar genişletilmiştir.

MADDE 169- Devlet, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır. Yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirilir, bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamaz. Bütün ormanların gözetimi Devlete aittir.

Devlet ormanlarının mülkiyeti devrolunamaz. Devlet ormanları kanuna göre, Devletçe yönetilir ve işletilir. Bu ormanlar zamanaşımı ile mülk edinilemez ve kamu yararı dışında irtifak hakkına konu olamaz.

Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez. Ormanların tahrip edilmesine yol açan siyasî propaganda yapılamaz; münhasıran orman suçları için genel ve özel af çıkarılamaz. Ormanları yakmak, ormanı yok etmek veya daraltmak amacıyla işlenen suçlar genel ve özel af kapsamına alınamaz.

Orman olarak muhafazasında bilim ve fen bakımından hiçbir yarar görülmeyen, aksine tarım alanlarına dönüştürülmesinde kesin yarar olduğu tespit edilen yerler ile 31/12/1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tam olarak kaybetmiş olan tarla, bağ, meyvelik, zeytinlik gibi çeşitli tarım alanlarında veya hayvancılıkta kullanılmasında yarar olduğu tespit edilen araziler, şehir, kasaba ve köy yapılarının toplu olarak bulunduğu yerler dışında, orman sınırlarında daraltma yapılamaz.

Orman köylüsünün korunması alt başlığı altında bulunan 170 inci maddede, orman içinde ya da hemen yakınında oturan halkla ilgili olarak, 1961 Anayasasının 131 inci maddesinin tam tersine bir hüküm kurulmaktadır. 1961 Anayasasında, gereken hallerde, maddede belirtilen halkın kalkındırılması ve ormanın korunması bakımlarından başka yere yerleştirilmesi ifade edilirken, 1982 Anayasasında, 169 uncu madde ile açıklanan ve orman sınırı dışına çıkarılan alanlara, bu halkın yerleştirilmesi hükmü kurulmaktadır.

MADDE 170- Ormanlar içinde veya bitişiğindeki köyler halkının kalkındırılması, ormanların ve bütünlüğünün korunması bakımlarından, ormanın gözetilmesi ve işletilmesinde Devletle bu halkın işbirliğini sağlayıcı tedbirlerle, 31/12/1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tamamen kaybetmiş yerlerin değerlendirilmesi; bilim ve fen bakımından orman olarak muhafazasında yarar görülmeyen yerlerin tespiti ve orman sınırları dışına çıkartılması; orman içindeki köyler halkının kısmen veya tamamen bu yerlere yerleştirilmesi için Devlet eliyle anılan yerlerin ihya edilerek bu halkın yararlanmasına tahsisi kanunla düzenlenir.

Devlet, bu halkın işletme araç ve gereçleriyle diğer girdilerinin sağlanmasını kolaylaştırıcı tedbirleri alır.

Orman içinden nakledilen köyler halkına ait araziler, Devlet ormanı olarak derhal ağaçlandırılır.



[1] www.iucn.org/ erişim tarihi: 11.11.2011

[2] Duru, B., (1995) Çevre Bilincinin Gelişim Sürecinde Türkiye'de Gönüllü Çevre Kuruluşları, s.30

[3] Ormancılık İstatistikleri (2009)

[4] http://www.tuik.gov.tr, erişim tarihi: 29.11.2011

[5] 12.10.1976 günlü Anayasa Mahkemesi kararıyla iptal edilmiştir.





ORMAN, ÇEVRE VE DOĞAL KAYNAK KAVRAMLARI BAKIMINDAN BAZI ÜLKELERİN ANAYASALARI

 ASYA

Afganistan

Yüzölçümünün yaklaşık % 0,25’i ormanlarla kaplı olan Afganistan nüfusu 31.056.997’dur ve Afganistan’da kişi başına ulusal gelir 800$ (SAGP[1]) dır[2]. Afganistan anayasasında, devlete ormanları ve çevreyi korumak üzere gerekli önlemleri alma görevi verilmiştir[3].

Azerbaycan

Yüzölçümünün yaklaşık % 10,81’i ormanlarla kaplı olan Azerbaycan’ın nüfusu ~9.000.000 (2010) ve kişi başına ulusal gelir 9.869$ (SAGP-2010) dır[4]. Azerbaycan Cumhuriyeti anayasası, herkese sağlıklı çevrede yaşama hakkı verir. Herkese çevrenin gerçek durumu hakkında bilgi toplama ve çevre hukukuna aykırı hareketler sonucunda, sağlığına ve malvarlığına verilmiş zararın tazminatını alma hakkını ve çevreyi koruma görevini verir[5].

Ermenistan

Yüzölçümünün yaklaşık % 10,00’u ormanlarla kaplı olan Ermenistan’ın nüfusu ~2.967.000 (2009) ve kişi başına ulusal gelir 4.916$ (SAGP-2009) dır[6]. Ermenistan anayasası devlete, doğal kaynakların ussal kullanımını, çevrenin korunmasını ve çevreye verilen zararların giderilerek zarar gören alanın eski haline getirilmesini sağlama görevi verir. Mülkiyet haklarının kullanımının çevreye zarar veremeyeceğine hükmeder. Bütün yurttaşlarına sağlıklı bir çevrede yaşama hakkıyla çevreyi koruma ve geliştirme görevini verir. Çevreyle ilgili olarak bilgi vermeyi reddeden ya da bilgi saklayan görevlilerin sorumlu tutulacağına hükmeder[7].

Çin

Yüzölçümünün yaklaşık % 18,21’i ormanlarla kaplı olan Çin’in nüfusu 1.338.300.000 (2010) ve kişi başına ulusal gelir 7.536$ (SAGP-2010) dır[8]. Çin anayasası, doğal kaynakların ussal kullanımı, nadir hayvan ve bitkilerinin korunmasının sağlanması görevini devlete verir. Anayasa, doğal kaynaklara her ne biçimde olursa olsun zarar verilmesini ya da el konulmasını yasaklar. Devlete, ormanların korunması ve ağaçlandırma çalışmalarını teşvik ve düzenleme görevi verir. Anayasaya göre devlet, kirlenmenin kontrolü ve önlenmesi, çevrenin geliştirilmesi ve korunmasından da sorumludur[9].

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Yüzölçümünün yaklaşık % 18,40’ı ormanlarla kaplı olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin nüfusu ~287.856 (2010) ve kişi başına ulusal gelir 14.765$ (SAGP-2010) dır[10]. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Anayasası, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içinde bulunan ve 16 Ağustos 1960 tarihinden sonra Kıbrıs Cumhuriyetine intikal eden göller, dere ve göl yatakları, doğal servetler ve yeraltı kaynakları, ormanlar, yeşil saha ve parkların, gerçek ve tüzel kişilere devredilemeyeceğini;  Kıbrıs Türk Federe Devleti’nin ilan edildiği 13 Şubat 1975 tarihinde terkedilmiş bulunan veya söz konusu tarihten sonra yasanın terkedilmiş veya sahipsiz taşınmaz mal olarak nitelendirdiği veya hüküm veya tasarrufu kamuya ait olması gerekli olup da aidiyeti saptanamamış olan tüm taşınmaz mallardan, orman, yeşil saha, anıt ve park yerleri, sular, yeraltı suları, doğal kaynaklar ve savunma alanları, kamu yönetimi ve askeri amaçlar için gerekli bina, tesis ve arsalar ile şehir ve kırsal planlama ve toprak koruma amaçları için gerekli görülenler dışında kalan taşınmaz mallar üzerindeki mülkiyet hakkının gerçek veya tüzel kişilere devredilmesinin yasa ile düzenleneceğini ifade eder.

Alçak orman bölgelerinde ormantarlası olarak anılan ve 1 Ocak 1955'ten beri tarım arazisi olarak kullanılan Devlet arazilerinin mülkiyet hakkının fiili zilyetlerine devrini olanaklı kılar[11].

Gürcistan

Yüzölçümünün yaklaşık % 40,00’ı ormanlarla kaplı olan Gürcistan’ın nüfusu ~4.500.000 (2010) ve kişi başına ulusal gelir 5.035$ (SAGP-2010) dır[12]. Gürcistan anayasası, bütün yurttaşlarına sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı verir. Bugünkü ve gelecek nesillerin çıkarı için devlete doğadan ussal yararlanma ve çevreyi koruma görevini verir. Her yurttaşına, çalıştığı ve yaşadığı çevreyle ilgili olarak eksiksiz, nesnel ve zamanında bilgi alma hakkı verir.

Hindistan

Yüzölçümünün yaklaşık % 23,68’i ormanlarla kaplı olan Hindistan’ın nüfusu 1.170.900.000 (2010) ve kişi başına ulusal gelir 3.586$ (SAGP-2010) dır[13]. Hindistan anayasası, devlete çevreyi koruyup geliştirme, ülkenin yaban yaşamını ve ormanlarını gözetme görevini verir. Ayrıca ormanları, gölleri, nehirleri, yaban yaşamını ve bütün doğal çevreyi koruyup geliştirmeyi, canlılara sevecenlik göstermeyi her yurttaşın görevi olarak tanımlar.

Endonezya

Yüzölçümünün yaklaşık % 46,46’sı ormanlarla kaplı olan Endonezya’nın nüfusu 239.900.000 (2010) ve kişi başına ulusal gelir 4.293$ (SAGP-2010) dır[14]. Endonezya anayasası, bütün yurttaşlarına iyi ve sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı verir. Toprağın, suyun ve doğal kaynakların devletin hükmü altında olduğunu ve toplum yararına kullanılacağını söyler[15].

İran

Yüzölçümünün yaklaşık % 6,72’si ormanlarla kaplı olan İran’ın nüfusu ~74.000.000 (2010) ve kişi başına ulusal gelir 11.172$ (SAGP-2010) dır[16]. İran anayasası, bugünkü ve gelecek nesillerin hakkı olarak çevrenin korunmasını, bir kamu görevi olarak tanımlar. Çevrede kirlilik oluşturan ya da çevreye onarılamaz hasarlar veren etkinliklerin tümünü yasaklar[17].

Kazakistan

Yüzölçümünün yaklaşık % 2’si ormanlarla kaplı olan Kazakistan’ın nüfusu 16.300.000 (2010) ve kişi başına ulusal gelir 12.050$ (SAGP-2010) dır[18]. Kazakistan Anayasası, kişi sağlığı ve yaşamı için uygun çevrenin korunmasını bir hedef olarak belirler. Yaşamı ve halkın sağlığını tehlikeye atacak durumların gizlenmesi durumunda, görevlilerin hesap vereceklerini belirtir. Yurttaşlarına doğayı ve doğal kaynakları koruma görevi verir[19].

Kırgız Cumhuriyeti

Yüzölçümünün yaklaşık % 4,35’i ormanlarla kaplı olan Kırgız Cumhuriyeti’nin nüfusu ~5.400.000 (2010) kişi başına ulusal gelir 2.257$ (SAGP-2010) dır[20]. Kırgız Cumhuriyeti Anayasası, toprağın, toprak altındaki kaynakların, havanın, ormanların, bitki varlığının, hayvan varlığının ve diğer doğal kaynakların Kırgız Cumhuriyetine ait olduğunu, bunların yaşama ve Kırgız halkının etkinliklerine temel olarak kullanılacaklarını ve devletin özel koruması altında olduklarını belirtir. Anayasa, bütün yurttaşlarına sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşama hakkı ile doğadan yararlanma sırasındaki etkinliklerden zarar görenlere tazminat hakkı verir[21].

Malezya

Yüzölçümünün yaklaşık % 59,52i ormanlarla kaplı olan Malezya’nın nüfusu ~28.400.000 (2010) ve kişi başına ulusal gelir 14.591$ (SAGP-2010) dır[22]. Malezya anayasası, tarım, ormancılık ve madencilikle ilgili siyasetin, ulusal toprak konseyince, federal hükümetler, federasyon hükümeti, ulusal finans konseyine danışarak belirleneceğini belirtir. Kalkınma planı içinde doğal kaynakların korunması ve geliştirilmesi anlamının bulunduğunu ifade eden anayasa metninde, sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı ya da doğal kaynakların korunmasına ilişkin bir hüküm görülmemektedir[23].

Rusya

Yüzölçümünün yaklaşık % 45,40’ı ormanlarla kaplı olan Rusya’nın nüfusu ~141.800.000 (2010) ve kişi başına ulusal gelir 19.840$ (SAGP-2010) dır[24]. Rusya anayasası, Rusya Federasyonunda toprak ve diğer doğal zenginliklerin, ilgili bölgede yaşayan halkların yaşam ve faaliyetlerinin temeli olarak kullanılacağını ve korunacağını belirtir. Herkese sağlıklı çevrede yaşama, onun durumuyla ilgili  doğru bilgileri alma ve çevre hukukunun ihlali sonucu kendisinin sağlığına ya da malvarlığına verilen zararın tazminatını alma hakkı verir. Yurttaşlarına, doğayı ve çevreyi korumak, doğal zenginliklere özen göstermek yükümlülüğünü getirir. Doğal kaynakların işletilmesi; çevrenin muhafazası ve ekolojik güvenliğin sağlanması; özel korunması gereken doğal bölgeler; tarihi ve kültürel anıtların muhafazası konularında Rusya Federasyonu ve Rusya Federasyonu unsurlarına ortak yetki verir[25].

Suudi Arabistan

Yüzölçümünün yaklaşık % 1,26’sı ormanlarla kaplı olan Suudi Arabistan’ın nüfusu ~27.400.000 (2010) ve kişi başına ulusal gelir 22.545$ (SAGP-2010) dır[26]. Suudi Arabistan anayasası, devlete, çevrenin korunması ve geliştirilmesi, kirliliğin önlenmesi için çalışma görevini verir[27].

Türkmenistan

Yüzölçümünün yaklaşık % 8,46’sı ormanlarla kaplı olan Türkmenistan’ın nüfusu ~5.000.000 (2010) ve kişi başına ulusal gelir 7.832$ (SAGP-2010) dır[28]. Türkmenistan anayasası, doğal çevrenin, tarihsel ve kültürel mirasın korunması sorumluluğunu hükümete verir. Bakanlar kurulu, doğal kaynakların ussal kullanımı ve korunmasını güvence altına alır. Türkmenistan anayasasına göre yerel toplantılar ve kentsel yerel yönetim organları bir yerel hükümet sistemi oluşturur. Yerel toplantılar, kamunun kasabalarda, köylerde ve yerleşim alanlarındaki gücünün temsili organlarıdır. Üyeleri yurttaşlarca doğrudan ve beş yıllık bir süre için seçilirler; aralarında ast üst ilişkisi yoktur. Yerel toplantılar, doğal kaynakların ussal kullanımı ve doğanın korunması için alınacak önlemleri belirlerler[29].

Birleşik Arap Emirlikleri

Yüzölçümünün yaklaşık % 3,73’ü ormanlarla kaplı olan Birleşik Arap Emirlikleri’nin nüfusu ~7.500.000 (2010) ve kişi başına ulusal gelir 36.536$ (SAGP-2009) dır[30]. Birleşik Arap Emirlikleri’nde anayasa, doğal kaynakları kamu malı sayar; doğal kaynakların ulusal ekonominin yararına uygun kullanımı ve korunması yükümlülüğünü topluma verir[31].

Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti

Yüzölçümünün yaklaşık % 37,14’ü ormanlarla kaplı olan Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti’nin nüfusu ~86.900.000 (2010) kişi başına ulusal gelir 3.181$ (SAGP-2010) dır[32]. Vietnam anayasası, toprağın, ormanların, nehirlerin, göllerin, su kaynaklarının, havanın ve diğer bütün doğal kaynakların Vietnam halkına ait olduğunu belirtir. Bütün devlet organlarının, silahlı güçlerin, ekonomik ve toplumsal kurumların ve bütün bireylerin, çevrenin korunması ve doğal kaynakların ussal kullanımına ilişkin düzenlemelere uymak zorunda olduklarını belirtir. Doğal zenginliği bitirebilecek ve çevreye zarar verebilecek etkinlikleri katı biçimde yasaklar. Çevreyi koruma görevini hükümete verir[33].

Yemen Cumhuriyeti

Yüzölçümünün yaklaşık % 0,85’i ormanlarla kaplı olan Yemen Cumhuriyeti’nin nüfusu ~24.100.000 (2010) ve kişi başına ulusal gelir 2.457$ (SAGP-2009) dır[34]. Yemen Anayasası, bütün doğal kaynakların devlete ait olduğunu, devletin de bu kaynakların halkın iyiliği için kullanılmasının güvencesi olduğunu belirtir[35].

 

AVRUPA

Arnavutluk

Yüzölçümünün yaklaşık % 36’sı ormanlarla kaplı olan Arnavutluk’un nüfusu ~2.970.000 (2011) ve kişi başına ulusal gelir 6.259$ (SAGP-2007) dır[36]. Arnavutluk anayasası, çevre ve onun korunmasıyla ilgili olarak herkese bilgilenme hakkı verir. Ayrıca devlete, bugünkü ve gelecek nesiller için sağlıklı ve ekolojik olarak uygun bir çevre sağlama görevi verir. Devletin, orman, su, mera ve diğer doğal kaynaklardan sürdürülebilir kalkınma ilkesi çerçevesinde ussal yararlanması sorumluluğunu verir[37].

Andora

Yüzölçümünün yaklaşık % 34,19’u ormanlarla kaplı olan Andora’nın nüfusu ~88.815 (2009) ve kişi başına ulusal gelir 44.623$ (SAGP-2005) dır[38]. Fransa ve İspanya arasında küçük bir ülke olan Andorra’da anayasa, devlete toprak ve bütün doğal kaynaklardan ussal yararlanma, gelecek nesiller için yaşam kalitesinin sağlama, havada, suda ve toprakta ekolojik dengenin sürdürülmesi, yerli bitki ve hayvan varlığının korunması görevini verir[39].

Beyaz Rusya

Yüzölçümünün yaklaşık % 38,60’ı ormanlarla kaplı olan Beyaz Rusya’nın nüfusu ~10.293.000 (2006) ve kişi başına ulusal gelir 11.800$ (SAGP-2008) dır[40]. Beyaz Rusya anayasası, yurttaşlarına çevrenin durumuyla ilgili olarak güvenilir ve zamanında bilgi alma hakkı verir. Mülkiyet haklarının kullanımının çevreye zarar veremeyeceğine hükmeder. Herkese sağlıklı bir çevre hakkı ile bu hakkın zarar görmesi durumunda tazminat alma hakkı verir. Buna ek olarak çevreyi koruma görevini herkese verir[41].

Belçika

Yüzölçümünün yaklaşık % 21,64’ü ormanlarla kaplı olan Belçika’nın nüfusu ~10.900.000 (2010) ve kişi başına ulusal gelir 37.448$ (SAGP-2010) dır[42]. Belçika anayasası, herkese sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı verir. Federal Devlet, Topluluklar ve Bölgeler yetkilerini kullanırlarken, nesiller arası dayanışmayı göz önünde bulundurarak, sosyal, ekonomik ve çevre alanlarındaki sürdürülebilir kalkınma hedeflerini gözetirler[43].

Danimarka Krallığı

Yüzölçümünün yaklaşık % 12’si ormanlarla kaplı olan Danimarka Krallığı’nın nüfusu ~5.500.000 (2010) ve kişi başına ulusal gelir 39.558$ (SAGP-2010) dır[44]. Danimarka Anayasasında orman, çevre ya da doğal kaynak kavramlarına değinilmemektedir[45].

Bosna Hersek Federasyonu

Yüzölçümünün yaklaşık % 50’si ormanlarla kaplı olan Bosna Hersek Federasyonu’nun nüfusu ~4.613.414 (2009) ve kişi başına ulusal gelir 7.623$ (SAGP-2008) dır[46]. Bosna Hersek Federasyonu anayasası, federasyon hükümetine ve kantonlara çevre politikaları ve doğal kaynakların kullanımı konusunda sorumluluk verir[47].

Bulgaristan

Yüzölçümünün yaklaşık % 32,69’u ormanlarla kaplı olan Bulgaristan’ın nüfusu ~7.500.000 (2010) ve kişi başına ulusal gelir 13.780$ (SAGP-2010) dır[48]. Bulgaristan anayasası, çevrenin korunması ve yenilenmesi, doğanın bütün çeşitliliğiyle korunması ve ülkenin doğal kaynaklarının ussal kullanımının sağlanması görevini hükümete verir. Suların, ormanların, ulusal önem taşına parkların, yasayla belirlenen doğa koruma alanlarının mülkiyetini devlete verir. Bütün yurttaşlarına sağlıklı bir çevrede yaşama hakkıyla çevreyi koruma görevini verir[49].

Estonya

Yüzölçümünün yaklaşık % 51’i ormanlarla kaplı olan Estonya’nın nüfusu ~1.300.000 (2010) ve kişi başına ulusal gelir 20.033$ (SAGP-2010) dır[50]. Estonya Anayasası, doğal kaynakları ulusal değerler olarak tanımlar ve tutumlu kullanılması gereğini ifade eder. Ayrıca herkese çevreyi koruma ve çevreye verdiği zararı tazmin etme yükümlülüğü verir[51].

Finlandiya

Yüzölçümünün yaklaşık % 69’u ormanlarla kaplı olan Finlandiya’nın nüfusu ~5.400.000 (2010) ve kişi başına ulusal gelir 36.660$ (SAGP-2010) dır. Finlandiya Anayasası, çevreyi, doğayı ve onun biyolojik çeşitliliğini herkesin sorumluluğu olarak tanımlar. Herkesin sağlıklı bir çevre hakkı ve yaşadığı çevreyle ilgili kararları etkileyebilme hakkı olduğunu belirtir[52]. 

Almanya Federal Cumhuriyeti

Yüzölçümünün yaklaşık % 31,7’si ormanlarla kaplı olan Almanya’nın nüfusu ~81.780.000 (2010)[53] ve kişi başına ulusal gelir 37.591$ (SAGP-2010)[54] dır. Almanya Anayasasında çevrenin korunmasına ya da sağlıklı bir çevre hakkına atıfta bulunan bir madde görülmemektedir. Bir ekonomik etkinlik olarak ormancılığa atıfta bulunulmaktadır[55].

Fransa

Yüzölçümünün yaklaşık % 29,3’ü ormanlarla kaplı olan Fransa’nın nüfusu ~64.900.000 (2010) ve kişi başına ulusal gelir 33.820$ (SAGP-2010) dır[56]. Fransa Anayasası, çevrenin korunmasına ilişkin kuralların yasalarca belirleneceğini ifade eder. Fransa Anayasasına, 10 maddelik “Çevre Şartı” eklenmiştir. “Çevre Şartı” nın maddeleri şöyledir:

Madde 1. Herkes dengeli ve sağlığa saygılı bir çevrede yaşama hakkına sahiptir.

Madde 2. Herkes çevrenin korunmasına ve iyileştirilmesine katkıda bulunmak zorundadır. Madde 3. Herkes, yasanın belirlediği şartlar dâhilinde, çevreye yönelik zararların önlenmesi veya en azından zararlı sonuçların azaltılması ile yükümlüdür.

Madde 4. Herkes, yasanın belirlediği şartlar dâhilinde, çevreye verdiği zararların giderilmesine iştirak etme yükümlülüğü altındadır.

Madde 5. Bilimsel bilgi olarak kesin olmamakla birlikte, çevrede geri dönülemez ve ciddi bir biçimde etkileyebilecek bir zarar meydana geldiğinde, kamu otoriteleri, önleyici tedbirlerin alınması ilkesine saygı göstererek ve kendi yetki alanlarına giren konularda, risklerin değerlendirilmesi usulünün gerçekleştirilmesini, zararın önlenebilmesi için gerekli ve zararla orantılı geçici tedbirlerin alınmasını sağlarlar.

Madde 6. Kamu politikaları, sürdürülebilir kalkınmayı destekler. Bu amaçla, çevrenin değerinin bilinmesi ve çevrenin korunması ile ekonomik kalkınma ve sosyal gelişmeyi bağdaştırmak zorundadır.

Madde 7. Herkes, yasanın belirlediği sınırlar ve şartlar dâhilinde, kamu otoritelerinin elindeki çevreye ilişkin bilgilere ulaşma hakkına ve çevre üzerinde etki doğurabilecek kamusal zararların hazırlık aşamalarına katılma hakkına sahiptir.

Madde 8. Çevre eğitimi ve bilgisi, bu Şart’ta belirlenen hakların ve ödevlerin uygulanmasına katkıda bulunur.

Madde 9. Araştırma ve yenilik, çevrenin değerinin artırılmasına ve çevrenin korunmasına katkı sağlar.

Madde 10. Bu Şart, Fransa’nın uluslararası ve Avrupa Birliğine yönelik faaliyetlerinin ilham kaynağıdır[57].

Lüksemburg

Yüzölçümünün yaklaşık % 33,64’ü ormanlarla kaplı olan Lüksemburg’un nüfusu ~500.000 (2010) ve kişi başına ulusal gelir 89.769$ (SAGP-2010) dır[58]. Lüksemburg Anayasası orman, çevre ya da doğal kaynak kavramlarına atıf içermemektedir[59].

Norveç

Yüzölçümünün yaklaşık % 28,99’u ormanlarla kaplı olan Norveç’in nüfusu ~4.900.000 (2010) ve kişi başına ulusal gelir 56.894$ (SAGP-2010) dır[60]. Norveç Anayasası, herkesin, çeşitliliği ve verimliliği sağlanan sağlıklı bir doğal çevre hakkı olduğunu belirtir. Doğal kaynakların de gelecek nesillerin bu hakkını güvenceye alacak biçimde yönetileceğini ifade eder. Vatandaşlar, bu haklarını kullanmak üzere doğal kaynakların durumuna ve doğal kaynaklara yönelik planlama aşamasında ya da sürdürülen müdahalelere ilişkin bilgi almak hakkına sahiptirler. Devlet de bu ilkelerin uygulanmasıyla yükümlüdür[61].

Hırvatistan

Yüzölçümünün yaklaşık % 44’ü ormanlarla kaplı olan Hırvatistan’ın nüfusu ~4.400.000 (2010) ve kişi başına ulusal gelir 19.516$ (SAGP-2010) dır[62]. Hırvatistan Anayasası, “doğanın ve çevrenin korunması”nı Hırvatistan Cumhuriyetinin anayasal düzeninin en yüksek değerleri arasında sayar. Girişim özgürlüğü ve mülkiyet haklarının kullanımının, Hırvatistan’ın güvenliği ve çıkarlarını, doğayı, çevreyi ve kamu sağlığını korumak amaçlı olarak kısıtlanabileceğine hükmeder. Denizi, suları, havayı, toprağı, ormanları, hayvan ve bitki varlığını Hırvatistan’ın değerleri arasında sayar ve özel olarak korunacağına hükmeder. Bütün yurttaşlarına sağlıklı bir yaşam hakkı, devlete de sağlıklı bir çevre için koşulları sağlama görevini verir. Bunun yanı sıra herkesi kendi gücü ve etkinlikleri çerçevesinde doğaya, çevreye ve kamu sağlığına özel önem vermeye zorunlu tutar[63].

İrlanda

Yüzölçümünün yaklaşık % 9,52’si ormanlarla kaplı olan İrlanda’nın nüfusu ~4.500.000 (2010) ve kişi başına ulusal gelir 39.727$ (SAGP-2010) dır[64]. İrlanda Anayasası, her türlü doğal kaynağın devlete ait olduğunu belirtir[65].

İsviçre Konfederasyonu

Yüzölçümünün yaklaşık % 30,8’i ormanlarla kaplı olan İsviçre Konfederasyonu’nun nüfusu ~7.800.000 (2010) ve kişi başına ulusal gelir 46.215$ (SAGP-2010) dır[66]. İsviçre Anayasası, konfederasyon ve kantonlara, toplumun talepleri, doğa ve doğanın kendini yenileme sığası arasındaki dengeli ve sürdürülebilir ilişkiyi sağlamaya çalışma görevini verir. Konfederasyona, doğal çevre ve nüfusun zararlara karşı korunmasına yönelik yasama ve zarardan kaçınmayı sağlama görevi verir. Zarardan kaçınma ya da zararı etkisiz hale getirmenin maliyetini, zarara neden olanlara yükler. İlgili federal düzenlemelerin uygulaması yükümlülüğü, yasaların bu görevi konfederasyona vermediği durumlarda kantonlara aittir. Anayasa, su kaynaklarının ekonomik kullanımı ve korunmasını güvenceye alma yükümlülüğünü konfederasyona verir. Kendi su kaynaklarının yönetimini Kantonlara bırakır. Ormanların koruyucu, ticari ve kamu rahatlığı sağlayıcı işlevlerini yerine getirebilmesini güvenceye alma yükümlülüğü konfederasyona verilmiştir. Konfederasyon, ormanların korunması ilkelerini belirler, bu yöndeki önlemleri teşvik eder. Doğal ve kültürel mirasın korunması sorumluluğunu kantonlara verir. Kamu yararına istinaden böyle yerleri konfederasyon da koruma altına alabilir. Fundalık/turbalık ve sulak alanlara ulusal önem atfedilerek korunur. Bu alanlara, korumaya hizmet edenler dışında bina yapılması, alanda değişiklik yapılması anayasa ile yasaklanmıştır. Hayvanların korunmasına ilişkin yasama yetkisi de konfederasyona verilmiştir. Yasa aksini belirtmediği sürece bu konudaki düzenlemelerin yaşama geçirilmesi sorumluluğu kantonlarındır[67].

İtalya

Yüzölçümünün yaklaşık % 35’i ormanlarla kaplı olan İtalya’nın nüfusu ~60.500.000 (2010) ve kişi başına ulusal gelir 31.555$ (SAGP-2010) dır[68]. İtalya Anayasası, çevre, ekosistem ve kültürel mirasın koruması konularında kanun çıkarma yetkisini yalnız devlete verir. İtalya Cumhuriyeti’nin, doğal güzellikleri koruyacağı ifade edilir[69].

İzlanda Cumhuriyeti

Yüzölçümünün yaklaşık % 1’i ormanlarla kaplı olan İzlanda Cumhuriyeti’nin nüfusu ~300.000 (2010) ve kişi başına ulusal gelir 34.949$ (SAGP-2010) dır. İzlanda Cumhuriyeti Anayasası’nda, orman, çevre ve doğal kaynak kavramlarına atıf bulunmamaktadır[70].

Polonya

Yüzölçümünün yaklaşık % 28,8’i ormanlarla kaplı olan Polonya’nın nüfusu ~38.200.000 (2010) ve kişi başına ulusal gelir 19.747$ (SAGP-2010) dır[71]. Polonya Anayasasında, cumhuriyetin sürdürülebilir kalkınma ilkelerine uygun olarak doğal çevrenin korunmasını sağlayacağı belirtilir. Anayasal özgürlükler ve hakların kullanımının doğal çevreyi korumak için sınırlanabileceği, Bu tür sınırlamaların hak ve özgürlüklerinin özüne aykırı olamayacağı ifade edilir. Kamu makamlarının, mevcut ve gelecek nesillerin ekolojik güvenliğin sağlanmasına yönelik politikalar takip edeceği, belirtilir. Çevrenin korunması, anayasaya göre kamu makamlarının ödevidir. Herkes çevrenin niteliği ve korunmasından haberdar olma hakkına sahiptir, çevre kalitesine özen göstermek zorundadır. Kamu makamları, vatandaşların çevre kalitesini koruma ve artırmaya yönelik faaliyetlerini destekler[72].

Portekiz Cumhuriyeti

Yüzölçümünün yaklaşık % 36,5’i ormanlarla kaplı olan Portekiz Cumhuriyeti’nin nüfusu ~10.600.000 (2010) ve kişi başına ulusal gelir 25.573$ (SAGP-2010) dır[73]. Portekiz Anayasası, çevre haklarının etkin uygulamasını teşvik etmek, doğayı ve çevreyi korumak, doğal kaynakları muhafaza etmek ve şehir ve kırsalın uygun planlamasını temin etmek, doğal kaynaklar ve ekolojik dengeyi koruyan milli bir enerji politikası benimsemek devletin temel görevleri arasında sayılmıştır. çevrenin ve kültürel mirasın korunmasına karşı suçların önlenmesi, durdurulması veya soruşturulmasını teşvik etmek için herkesin halk adına yargıya başvurma hakkı vardır. Herkesin sağlıklı ve ekolojik olarak dengeli bir yaşam çevresine sahip olma hakkı ve bunu savunma ödevi vardır. Devlet, sürdürülebilir kalkınma genel çerçevesi içinde çevre hakkını güvence altına almak için, ilgili kurumlar yoluyla eyleme geçerek ve vatandaşların katılımını sağlayarak şu görevleri üstlenir:  

a)                   Kirliliğin ve etkilerinin ve erozyonun zararlı biçimlerinin önlenmesi ve kontrol altına alınması;

b)                  Doğru faaliyet alanı, dengeli sosyal ve ekonomik kalkınma ve doğal alanların geliştirilmesi amacıyla, şehir ve bölge planlaması yürütme ve geliştirme;

c)                   Doğal parklar ve rekreasyon alanlarının oluşturulması ve geliştirilmesi ve doğanın korunmasını ve kültürel değerlerin ve tarihi ve sanatsal ilgi odağı varlıkların saklanmasını sağlayacak şekilde doğal alanların ve yerlerin korunması;

d)                  Doğal kaynakların akılcı kullanımını teşvik etme, kuşaklararası dayanışma ilkesiyle, bu kaynakların kendilerini yenileme yeteneklerini güvence altına alma ve ekolojik istikrarı sürdürme.

e)                   Yerel yönetimlerle birlikte hareket etme, özellikle mimari düzeyde ve tarihi alanların korunmasıyla ilgili olarak, şehir dışı yerleşimlerinin ve şehir yaşamının çevre kalitesini geliştirme.

f)                   Çevre hedeflerinin çeşitli sektör politikalarıyla bütünleştirilmesini teşvik etme;

g)                  Çevre eğitimini ve çevreyle ilgili değerlere saygıyı geliştirme;

h)                  Mali politikanın çevrenin ve yaşam kalitesinin korunması ile uyumlu kalkınmayı mümkün kılacak yapıda olmasını sağlama

Ekolojik dengenin ve çevrenin korunması, Portekiz Cumhuriyeti’nin hedefleri arasında sayılmıştır. Devlet, ülkenin çevreyle ilgili ve sosyal faktörleri ile uyumlu olarak, tarımsal planlama, reorganizasyon ve ormancılık kalkınma politikasını teşvik eder[74].

Romanya

Yüzölçümünün yaklaşık % 26,72’si ormanlarla kaplı olan Romanya’nın nüfusu ~21.400.000 (2010) ve kişi başına ulusal gelir 14.287$ (SAGP-2010) dır[75]. Romanya Anayasası, herkese sağlıklı, iyi korunmuş ve dengeli bir çevre hakkı tanır. Bu hakkın kullanımını devlet güvence altına alır. Gerçek ve tüzel kişiler çevreyi geliştirecek ve koruyacak biçimde sınırlandırılırlar. Devlet, çevreyi korumayı, yenilemeyi, ekolojik dengenin sürdürülmesini ve doğal kaynakların ulusal çıkarlara uygun kullanımını güvence altına alır[76].

Ukrayna

Yüzölçümünün yaklaşık % 17’si ormanlarla kaplı olan Ukrayna’nın nüfusu ~45.900.000 (2010) ve kişi başına ulusal gelir 6.658$ (SAGP-2010) dır[77]. Ukrayna anayasası, bütün yurttaşlarına sağlıklı bir çevre hakkı ve bu hakkın ihlali durumunda tazminat hakkı verir. Herkesin çevre koşullarına ilişkin bilgilere bedelsiz erişim ve bu bilgiyi yayma hakkı anayasayla güvence altına alınmıştır. Bu bilgilerin gizlenmesi ise yasaklanmıştır. Çevrenin korunmasına ilişkin ulusal programların onay yetkisi Ukrayna meclisinindir. Bakanlar kurulu, çevrenin korunmasını, ekolojik güvenliği ve doğadan yararlanmayı sağlamakla görevlidir. Yerel devlet idareleri de ulusal ve bölgesel çevre koruma programlarının uygulanmasıyla yükümlüdürler[78].

 

AFRİKA

Angola

Yüzölçümünün yaklaşık % 47,41’i ormanlarla kaplı olan Angola’nın nüfusu ~18.498.000 (2009) ve kişi başına ulusal gelir 6.116$ (SAGP-2009) dır[79]. Angola Anayasası, bütün yurttaşlarına sağlıklı ve kirlenmemiş bir çevrede yaşama hakkı verir. Devlete de ekolojik dengeyi sürdürme, yerli bitki ve hayvan varlığı ile çevreyi koruma görevini verir. Çevrenin korunmasını tehlikeye atacak olan doğrudan ya da dolaylı etkinliklerin yasayla cezalandırılacağı hükmünü koyar[80].

Benin Cumhuriyeti

Yüzölçümünün yaklaşık % 54,93’ü ormanlarla kaplı olan Benin Cumhuriyeti’nin nüfusu ~8.439.000 (2005) ve kişi başına ulusal gelir 1.176$ (SAGP-2005) dır[81]. Benin Anayasası, herkese sağlıklı bir çevre ve çevreyi koruma hakkı verir. Devlete çevrenin korunmasını gözetme görevi verir[82].

Çad Cumhuriyeti

Yüzölçümünün yaklaşık % 9,28’i ormanlarla kaplı olan Çad Cumhuriyeti’nin nüfusu ~10.329.000 (2009) ve kişi başına ulusal gelir 1.611$ (SAGP-2009) dır[83]. Çad Anayasası, bütün yurttaşlarına sağlıklı bir çevrede yaşama hakkıyla birlikte, çevreye saygı gösterme ve çevreyi koruma görevini verir. Devlete ve bölgesel toplulukların çevrenin korunmasını gözetmelerini emreder[84].

Kongo Cumhuriyeti

Yüzölçümünün yaklaşık % 65,7’si ormanlarla kaplı olan Kongo Cumhuriyeti’nin nüfusu ~3.686.000 (2009) ve kişi başına ulusal gelir 3.919$ (SAGP-2008) dır[85]. Kongo Cumhuriyeti Anayasası, doğal kaynaklar üzerindeki sürekli egemenliğin devlete ait olduğunu, devredilemez ve süresiz sahiplik hakkının da Kongo Halkına ait olduğunu belirtir. Devlet başkanının göreve başlamadan ettiği yeminde kamu malı olarak sayılan “doğal kaynaklara saygı göstermek ve doğal kaynakları korumak” ifadesi vardır. Anayasa, her yurttaşa sağlıklı, tatmin edici ve dayanıklı bir çevre ve çevreyi koruma görevi verir. Devlete çevreyi koruma ve gözetme görevi verir[86].

Mısır Arap Cumhuriyeti

Yüzölçümünün yaklaşık % 0,07’si ormanlarla kaplı olan Mısır Arap Cumhuriyeti’nin nüfusu ~81.100.000 (2010) ve kişi başına ulusal gelir 6.281$ (SAGP-2010) dır[87]. Mısır Arap Cumhuriyeti Anayasası, çevre korumasını ulusal bir görev kabul eder ve iyi bir çevrenin sürdürülebilmesi için gerekli önlemlerin yasayla düzenleneceğini belirtir[88]

Gabon

Yüzölçümünün yaklaşık % 85’i ormanlarla kaplı olan Gabon’un nüfusu ~1.475.000 (2009) ve kişi başına ulusal gelir 14.3137$ (SAGP-2009) dır[89]. Gabon Anayasası, korunmuş bir doğal çevreyi bütün yurttaşlarına garanti eder[90].

Güney Afrika Cumhuriyeti

Yüzölçümünün yaklaşık % 7,31’i ormanlarla kaplı olan Güney Afrika Cumhuriyeti’nin nüfusu ~49.320.000 (2009) ve kişi başına ulusal gelir 10.136$ (SAGP-2008) dır[91]. Güney Afrika Anayasası, herkesin, sağlığa zararlı olmayan, bugünkü ve gelecek nesillerin yararına, kirliliği ve ekolojik bozulmayı önleyen, korumayı teşvik eden, ekolojik olarak sürdürülebilir kalkınmayı ve doğal kaynak kullanımını güvenceye alan yasalarla korunmuş, bir çevre hakkı olduğunu ifade eder. Çevre koruması konusunda, bütün ülkede tek biçimli olarak uygulanan ulusal yasama gerekliliğini belirtir (Provincial legislation  - bölgesel yasama da var). Yerel hükümetlere de güvenli ve sağlıklı bir çevreyi geliştirme hedefini verir[92].

 

AMERİKA

Arjantin

Yüzölçümünün yaklaşık % 34’ü ormanlarla kaplı olan Arjantin’in nüfusu ~40.400.000 (2010) ve kişi başına ulusal gelir 15.893$ (SAGP-2010) dır[93]. Arjantin Anayasası, bütün halkına sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkını ve onu koruma görevini verir. Yetkili makamlara, doğal kaynakların ussal kullanımı, doğal ve kültürel mirasın, biyolojik çeşitliliğin korunması, çevreyle ilgili olarak bilgi ve eğitim sağlanması görevlerini verir[94].

Amerika Birleşik Devletleri

Yüzölçümünün yaklaşık % 30,84’ü ormanlarla kaplı olan Amerika Birleşik Devletleri’nin nüfusu ~309 (2010) ve kişi başına ulusal gelir 47.184$ (SAGP-2010) dır[95]. Amerika Birleşik Devletleri Anayasası, orman, çevre ya da doğal kaynak kavramlarına atıf içermemektedir[96].

Brezilya

Yüzölçümünün yaklaşık % 56,1’i ormanlarla kaplı olan Brezilya’nın nüfusu ~194.900.000 (2010) ve kişi başına ulusal gelir 11.127$ (SAGP-2010) dır[97]. Brezilya Anayasası, birliğe, federal devletlere, federal bölgelere ve belediyelere çevrenin korunması, her türlü kirlilikle mücadele, ormanların, bitki ve hayvan varlığının korunmasına ilişkin olarak ortak yetki vermektedir. Anayasa, birliğe, federal devletlere ve federal bölgelere ormanların, avcılığın, balıkçılığın, hayvan varlığının, doğanın, toprağın, doğal kaynakların, çevrenin korunması ve kirliliğin kontrolüyle çevreye verilen zarara ilişkin sorumluluklarla ilgili olarak eş zamanlı yasama yetkisi verir[98].

Kanada

Yüzölçümünün yaklaşık % 31,06’sı ormanlarla kaplı olan Kanada’nın nüfusu ~34.100.000 (2010) ve kişi başına ulusal gelir 38.915$ (SAGP-2010) dır[99]. Kanada Anayasası her bir federal bölge yasama organının, yenilenemeyen doğal kaynaklar ve ormancılık kaynaklarının geliştirilmesi, korunması ve yönetimine ilişkin özel yasalar yapmasına hükmeder[100].

Şili

Yüzölçümünün yaklaşık % 21’i ormanlarla kaplı olan Şili’nin nüfusu ~15.116.000 (2009) ve kişi başına ulusal gelir 14.529$ (SAGP-2008) dır[101]. Şili Anayasası, bütün yurttaşlarına kirlenmemiş bir çevrede yaşama hakkı verir. Bu hakkın ve doğanın korunması görevini ise devlete verir. Bu amaçla bazı hak ve özgürlüklerin kullanımına kısıtlama getirilebileceğini ifade eder[102].

Kolombiya

Yüzölçümünün yaklaşık % 53,32’si ormanlarla kaplı olan Kolombiya’nın nüfusu ~45.273.000 (2010) ve kişi başına ulusal gelir 8.800$ (SAGP-2008) dır[103]. Kolombiya Anayasası, kamu sağlığı ve çevrenin korumasını, devletin sorumlu olduğu kamu hizmetleri olarak ifade eder. Eğitimi sosyal işlevi olan bir kamu hizmeti ve birey hakkı olarak tanımlayan anayasa, Kolombiya yurttaşlarının çevrenin korunması konusunda da eğitileceğini belirtir. Bütün yurttaşlarına sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı veren anayasa, bu hakkı etkileyebilecek olan kararlara halkın katılımını güvenceye alır. Çevrenin bütünlüğünü ve çeşitliliğini, özel ekolojik önemi olan alanları koruma göreviyle bu alanlarda eğitimin geliştirilmesi görevini devlete verir. Doğal kaynakların sürdürülebilir geliştirilmesi, korunması ve yenilenmesini güvenceye almak üzere, doğal kaynakların kullanım planlaması görevini de devlete verir. Devlet, çevreye zarar veren unsurları kontrol etmek ve önlemek,  yasal kısıtlamalar uygulamak, zararın onarılmasını talep etmek zorundadır. Sınır civarındaki ekosistemlerin korunması için diğer uluslarla işbirliği yapar[104].

Kolombiya Anayasası her yurttaşa çevrenin gözetilmesi, kültürel ve doğal kaynakların korunması görevini verir. Anayasaya göre, “The Comptroller General of the Republic” (Kolombiya’ da en üst düzeyde mali denetim yapan bağımsız kurum - Wikipedia), cumhuriyet kongresine her yıl doğal kaynakların ve çevrenin durumuna ilişkin rapor verir. Adalet bakanının kendisi ya da görevlendirecekleri aracılığıyla ortak çıkarları, özellikle de çevrenin korunmasını gözetmek görevi bulunmaktadır. Sınıra yakın konumdaki daire ve belediyeler çevrenin korunmasıyla ilgili olarak komşu ülkelerle işbirliğine katkı verebilirler. Anayasa, Kolombiya’da bulunan yerli toplulukların yönetimi altındaki topraklarda da yönetimden sorumlu konseye doğal kaynakların korunması görevini verir. Anayasa, özel girişimi ve serbest rekabete dayalı ekonomik etkinlikleri yasanın ancak toplumsal çıkarlar, çevre ve kültürel miras söz konusu olduğunda kısıtlayacağını belirtir. Ulusal kalkınma planında çevre politikalarının da bulunmasına hükmeder. Anayasa, devletin etkinliklerinin temel hedefi olarak kamu sağlığı, eğitim, çevre ve içme suyu gereksinimlerini göstererek plan ve bütçelerde bu amaca öncelik verir[105].

Kosta Rika

Yüzölçümünün yaklaşık % 40’ı ormanlarla kaplı olan Kosta Rika’nın nüfusu ~4.328.000 (2005) ve kişi başına ulusal gelir 12.000$ (SAGP-2006) dır[106]. Kosta Rika Anayasası, her yurttaşa sağlıklı ve ekolojik olarak dengeli bir çevre hakkı, bu hakkın ihlal edilmesini kınama, oluşan zarar için tazminat talep etme hakkı verir. Devlete de bu hakkın güvenceye alınması ve savunulması görevini verir[107].

Küba Cumhuriyeti

Yüzölçümünün yaklaşık % 24,47’si ormanlarla kaplı olan Küba Cumhuriyeti’nin nüfusu ~11.451.000 (?) ve kişi başına ulusal gelir 9.448$ (?) dır[108]. Küba Anayasası, her yurttaşa suların, havanın, toprağın, bitki varlığının, hayvan varlığının ve doğanın zengin potansiyelinin korunması görevini verir. Ormanları, suları, diğer doğal kaynaklarla birlikte tüm toplumun malı sayar. Çevre ve doğal kaynaklar ile sürdürülebilir ekonomik ve sosyal kalkınma, bugünkü ve gelecek nesillerin güvenliği ve iyiliği arasındaki yakın ilişkiyi tanır, bu siyasetini ehil kurumlarla uygular[109].

El Salvador

Yüzölçümünün yaklaşık % 14,16’sı ormanlarla kaplı olan El Salvador’un nüfusu ~7.185.000 (2009) ve kişi başına ulusal gelir 7.564$ (SAGP-2008) dır[110]. El Salvador Anayasası, her çocuğun, bütünleyici gelişimini sağlayıcı çevre ve aile koşullarında yaşama hakkı olduğunu, bu hakkın da devlet koruması altında olduğunu belirtir. Bütün kamu ya da özel öğretim merkezlerinde doğal kaynakların korunması konusunda öğretimi zorunlu tutar. Devletin, çevre koşullarını kontrol edecek sürekli donanımı sağlamasını emreder. Doğal kaynakları, çevrenin bütünlüğünü ve sürdürülebilir kalkınmayı koruma görevini devlete verir. Doğal kaynakların korunmasını ve yenilenmesini toplumsal çıkar olarak ifade eder[111].

Meksika

Yüzölçümünün yaklaşık % 36,5’i ormanlarla kaplı olan Meksika’nın nüfusu ~113.400.000 (2010) ve kişi başına ulusal gelir 14.566$ (SAGP-2010) dır [112]. Meksika Anayasası, zenginliklerin daha adaletli dağıtımı ve doğal kaynakların korunması için kamu çıkarlarını gözeterek özel mülkiyete her zaman sınırlandırma getirilebileceğini belirtir[113].

Uruguay

Yüzölçümünün yaklaşık % 4’ü ormanlarla kaplı olan Uruguay’ın nüfusu ~3.500.000 (2009) ve kişi başına ulusal gelir 13.163$ (SAGP-2009) dır[114]. Uruguay Anayasası, çevrenin korunmasını ortak çıkar olarak tanımlar. Çevrenin korunmasına ilişkin kuralların yasa ile düzenleneceğini ifade eder[115].

 

DEĞERLENDİRME VE SONUÇ

Anayasalarını incelediğimiz 60 ülkenin 50’ sinin anayasalarında – kimisinde oldukça ayrıntılı, kimisinde ise çok kısa maddeler halinde olmak üzere – en az bir maddeyle genel olarak doğanın ve çevrenin korunması ve / veya yurttaşların sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı olduğuna ilişkin hükümler olduğu görülmektedir. Geri kalan 9 ülke anayasasında ise bu anlamda herhangi bir hüküm bulunmadığı görülmektedir. Bu dokuz ülkenin, Asya ülkelerinden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Malezya, Avrupa ülkelerinden, Danimarka, Almanya, Lüksemburg ve İzlanda, Amerika ülkelerinden, ABD, Kanada ve Meksika oldukları görülmektedir. Kanada anayasasındaki ormancılık kaynaklarının geliştirilmesi ve korunmasına ilişkin ifade ile Meksika anayasasındaki doğal kaynakların korunmasına ilişkin ifadelerin bir ekonomik etkinlik bağlamında algılanabileceği; dolayısıyla bu anayasalarda doğal çevrenin korunmasına yönelik açık bir ifade bulunmadığı değerlendirilmektedir.

Ülkeleri, yüzölçümlerine oranlı orman varlıkları bakımından %10’dan küçük,  % 10 - % 30 arası ve  % 30’ dan büyük olmak üzere üç sınıfa ayırdığımızda, anayasalarında doğayı korumaya ilişkin hiçbir madde bulunmayan ülkelerin, yüzölçümlerine oranlı orman varlıkları  % 30’ dan büyük olanlar grubunda yoğunlaştığı görülmektedir.

 Benzer bir sınıflandırmayı kişi başına ulusal gelir düzeyine göre yaptığımızda da yine anayasalarında doğayı korumaya ilişkin hiçbir madde bulunmayan ülkelerin, kişi başına ulusal gelirin (Satın Alma Gücü Paritesine göre) en fazla olduğu ülkeler grubunda yoğunlukta oldukları görülmektedir.  

 Anayasalarında korumaya ya da sağlıklı bir çevre hakkına ilişkin çok ve ayrıntılı hükümler bulunan ülkelerin, bu konularda çok duyarlı oldukları ve doğal yaşamı, ormanları en iyi düzeyde idame ettirdikleri gibi bir yargıya varılamayacağı gibi, konuya çok kısaca değinen ya da hiç değinmeyen ülkelerin duyarsızlıkları da iddia edilemez. Hatta belki bu konuda bazı ülkeler için güncel durum değerlendirildiğinde, yukarıda olumsuzlanan denklemin tam tersine işlediği bile söylenebilir. Bu savımızı desteklemek üzere doğal yaşamı, ormanları koruma girişimlerinin 1899’ da başladığı Almanya, 1906’ da başladığı Danimarka, dünyanın ilk ulusal parkını 1872’ de açan ABD örnekleri verilebilir[116]. Bu ülkeler, doğayı korumak üzere anayasaya hüküm koymanın gerekli olmayabileceğine örnek oluşturmaktadırlar.

Üretilen mal ve hizmetlere – bir ölçüde de olsa – eklenen çevresel etkilerin maliyetlerinin karşılanabilmesi, elbette toplumun duyarlılığına da bağlı olmakla birlikte, bundan çok daha belirleyici olarak, o ülkenin ekonomik durumuyla bağlantılıdır. Az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerin, küresel rekabet koşullarına uyum sağlayarak ekonomilerini düzlüğe çıkarma çabaları sırasında koruma duyarlılığı göstermeleri beklenmektedir. Bu beklentiler pratikte beklenti düzeyinde kalmakta, uygulamaya geçmeyebilmektedirler.

Ülkemiz açısından durum değerlendirildiğinde, 1921 Anayasasında orman ya da doğadan hiç söz edilmezken, her yeni anayasa ile özellikle ormanlar konusunda giderek artan biçimde ayrıntılı hükümler getirildiği görülmektedir. Ormanların ve orman alanlarının azaltılmasının anayasa değişikliği yolu ile birden çok kez gerçekleştirildiği görülmektedir.

Halen yürürlükte olan anayasamızın 169 ve 170 inci maddelerinde ifade edilen, orman sınırlarında yapılabilecek daraltma uygulaması, 1961 Anayasasının 131 inci maddesinde 17.4.1970 tarihinde yapılan bir değişiklikle anayasamıza girmiştir. 1982 Anayasası ile de orman niteliğini kaybetmiş olmanın gerektiği en son tarih 11 yıl kadar uzatılarak 31.12.1981 olarak değiştirilmiştir. Böylece, 1970 yılına kadar olanların üzerine 11 yıl daha eklenerek orman alanlarına yapılan tecavüzlerin yasallaştırılması yolu açılmıştır. İçerdikleri biyolojik zenginlikler, gen kaynakları bakımlarından yalnızca bir ulus için değil bütün dünya için büyük önem taşıyan doğal zenginliklere tecavüz edenler, tecavüzlerini yasallaştırmak üzere anayasada yapılacak basit bir tarih değişikliğini beklemektedirler. Yapılan anayasa değişiklikleriyle oluşturulan bu beklentiyle doğal kaynakların korunmasının güvence altına alınması bir yana, ne yazık ki çok büyük rant geliri sağlayabilecek orman alanlarının işgaline zemin hazırlanmaktadır.

Benzer algıyı, orman suçlarına yönelik çıkarılan ve belirli dönemlerde işlenilen suçlarla sınırlı af kanunları da oluşturmaktadır.


YARARLANILAN KAYNAKLAR

DURU, B. (1995) “Çevre Bilincinin Gelişim Sürecinde Türkiye'de Gönüllü Çevre Kuruluşları” Yüksek Lisans Tezi- Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Kent ve Çevre Bilimleri Anabilim Dalı

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası (1921)

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası (1924)

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası (1961)

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası (1982)

Anonim, (2009) “Ormancılık İstatistikleri”

www.iucn.org/

http://www.tuik.gov.tr

http://tr.wikipedia.org

ABD Anayasası (1992), http://yenianayasa.tbmm.gov.tr/docs/Amerika-EN%2821.6.1788%29.pdf

Afganistan Anayasası (2004), http://www.servat.unibe.ch/icl/af00000_.html

Almanya Anayasası (2010), https://www.btg-bestellservice.de/pdf/ 80201000.pdf

Andora Anayasası (1993), http://www.andorramania.com/constit_gb.htm

Angola Anayasası (1992), http://www.servat.unibe.ch/icl/ao00000_.html

Arjantin Anayasası (1994), http://www.argentina.gov.ar/argentina/portal/ documentos/constitucion_ingles.pdf

Arnavutluk Anayasası (1998), http://confinder.richmond.edu/admin/ docs/alboct.pdf

Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasası (2004), www.anayasa.gen.tr/azerbaycan-aleskerli.htm

Belçika Anayasası (2007), http://confinder.richmond.edu/admin/docs/ Belgium2007English.pdf

Benin Cumhuriyeti Anayasası (1990) http://confinder.richmond.edu/ admin/docs/ Benin1990English.pdf

Beyaz Rusya Anayasası (1994), http://www.servat.unibe.ch/icl/ bo00000_.html

Birleşik Arap Emirlikleri Anayasası (1996), www.worldstatesmen.org/uae_const.doc

Bosna Hersek Federasyonu Anayasası, www.ohr.int/ohr-dept/legal/oth-legist/ doc/fbih-constitution.doc

Brezilya Anayasası (2006), http://www.v-brazil.com/government/laws/titleIII.html

Bulgaristan Anayasası (2005), http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/ vis.pl?s= 001&p=0159&n=000007&g

Çad Cumhuriyeti Anayasası (1996), http://confinder.richmond.edu/ admin/docs/ Chad1995English.pdf

Çin Halk Cumhuriyeti Anayasası (1982), english.peopledaily.com.cn/ constitution/constitution.html

Danimarka Anayasası, http://yenianayasa.tbmm.gov.tr/docs/Danimarka-EN%2827.3.1953%29.pdf

El Salvador Cumhuriyeti Anayasası (2003), http://confinder.richmond.edu/admin/ docs/ElSalvador1983English.pdf

Endonezya Anayasası (2002), http://indonesianembassy.kiev.ua/about/files/ fourth_const.pdf

Ermenistan Anayasası (2005), www.president.am/library/constitution/eng/

Estonya Anayasası (1992), yenianayasa.tbmm.gov.tr/docs/Estonya-EN(22.6.1992) .docx

Finlandiya Anayasası (2007), http://yenianayasa.tbmm.gov.tr/docs/Fin%20 Anayasas%C4%B1-EN%2811.6.1999%29.pdf

Fransa Anayasası, http://yenianayasa.tbmm.gov.tr/docs/Fransa-TR%284. 10.1958%29.pdf

Gabon Cumhuriyeti Anayasası (1997), http://confinder.richmond.edu/admin/docs/ Gabon1991English.pdf

Güney Afrika Cumhuriyeti Anayasası (1996), http://www.justice.gov.za/ legislation/acts/ 1996-108.pdf

Hırvatistan Anayasası (2001), http://www.servat.unibe.ch/icl/hr00000_.html

İran Anayasası (1989), http://www.servat.unibe.ch/icl/ir00000_.html

İrlanda Anayasası (2004), yenianayasa.tbmm.gov.tr/docs/%C4%B0rlanda-TR (1.7.1937).docx

İsviçre Konfederasyonu Federal Anayasası (2011), http://www.admin.ch/ch/e/rs/ 101/index.html

İtalya Anayasası (1947), yenianayasa.tbmm.gov.tr/docs/Italya-TR (27.12.1947).doc

İzlanda Cumhuriyeti Anayasası (1999), yenianayasa.tbmm.gov.tr/docs/ %C4%B0zlanda-EN(17.6.1944).doc

KKTC Anayasası (1985), www.mahkemeler.net/cgi-bin/anayasa/anayasa.doc

Kanada Anayasası (1982), http://laws.justice.gc.ca/eng/Const/ FullText.html#49

Kazakistan Anayasası, http://www.parlam.kz/en/constitution

Kırgız Cumhuriyeti Anayasası (1993), http://confinder.richmond.edu/admin/docs/ Kyrgyzstan2007English.pdf

Kongo Cumhuriyeti Anayasası (1992), http://www.servat.unibe.ch/icl/ cf00000_.html

Kolombiya Anayasası (1991), http://confinder.richmond.edu/admin/docs/  colombia_const2.pdf

Kosta Rika Anayasası (1994), http://www.costaricalaw.com/legalnet/ constitutional_law/ engtit4.html

Küba Cumhuriyeti Anayasası (1992), http://www.cubanet.org/ref/dis/const_92_e.htm

Lüksemburg Anayasası (1998), yenianayasa.tbmm.gov.tr/docs/L%C3% Luksemburg-EN(17.10.1868).docx

Malezya Anayasası (1957), http://en.wikisource.org/wiki/Constitution_of_ Malaysia

Meksika Anayasası (1917), http://web.parliament.go.th/parcy/sapa_db/cons_doc/ constitutions/data/Mexico/1917%20Constitution%20of%20Mexico.htm

Mısır Arap Cumhuriyeti Anayasası (1971), http://www.sis.gov.eg/En/ LastPage.aspx? Category_ID=208

Norveç Anayasası, yenianayasa.tbmm.gov.tr/docs/Norve%C3%A7-EN(17.5.1814) .docx

Polonya Anayasası (1997), yenianayasa.tbmm.gov.tr/docs/Polonya-TR(2.4.1997) .doc

Portekiz Anayasası (2005), yenianayasa.tbmm.gov.tr/docs/Portekiz-TR(2.4.1976) .doc

Romanya Anayasası (2003), http://yenianayasa.tbmm.gov.tr/docs/Romanya-EN%2821.11.1991%29.pdf

Rusya Anayasası, http://www.anayasa.gen.tr/rusya.htm

Suudi Arabistan Anayasası (1992), http://www.the-saudi.net/saudi-arabia/saudi-constitution.htm

Şili Cumhuriyeti Anayasası (1980), http://confinder.richmond.edu/admin/ docs/Chile.pdf

Türkmenistan Anayasası (1992), http://www.uta.edu/cpsees/TURKCON.htm

Ukrayna Anayasası (1996), www.ccu.gov.ua/doccatalog/document?id=12084

Uruguay Anayasası (1966), yenianayasa.tbmm.gov.tr/docs/Uruguay-EN(27.11.1966) .docx

Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti Anayasası (1992), http://coombs.anu.edu.au/~vern/ van_kien/constit.html

Yemen Cumhuriyeti Anayasası (1994), http://www.al-bab.com/yemen/gov/con94 .htm



[1] Satın alma gücü paritesi

[2] http://tr.wikipedia.org, erişim tarihi: 8.11.2011

[3] Afganistan Anayasası (2004), madde 15, http://www.servat.unibe.ch/icl/af00000_.html, erişim tarihi: 10.11.2011

[4] http://www.tuik.gov.tr, erişim tarihi: 9.11.2011

[5] Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasası, madde 14, 39, 78; http://www.anayasa.gen.tr/azerbaycan-aleskerli.htm, erişim tarihi: 10.11.2011

[6] http://tr.wikipedia.org, erişim tarihi: 8.11.2011

[7] Ermenistan Anayasası (2005), madde 10, 31, 33, 48; http://www.president.am/library/constitution/eng/?chapter=1, erişim tarihi: 10.11.2011

[8] http://www.tuik.gov.tr, erişim tarihi: 9.11.2011

[9] Çin Halk Cumhuriyeti Anayasası (1982), madde 9, 26, 118; http://english.peopledaily.com.cn/constitution/constitution.html, erişim tarihi: 10.11.2011

[10] http://tr.wikipedia.org, erişim tarihi: 8.11.2011

[11] KKTC Anayasası (1985), madde 159, geçici madde 3; www.mahkemeler.net/cgi-bin/anayasa/anayasa.doc, erişim tarihi: 10.11.2011

[12] http://www.tuik.gov.tr, erişim tarihi: 9.11.2011

[13] http://www.tuik.gov.tr, erişim tarihi: 9.11.2011

[14] http://www.tuik.gov.tr, erişim tarihi: 9.11.2011

[15] Endonezya Anayasası (2002), madde 28, 33; http://indonesianembassy.kiev.ua/about/files/fourth_const.pdf, erişim tarihi: 10.11.2011

[16] http://www.tuik.gov.tr, erişim tarihi: 9.11.2011

[17] İran Anayasası (1989), madde 50; http://www.servat.unibe.ch/icl/ir00000_.html, erişim tarihi: 10.11.2011

[18] http://www.tuik.gov.tr, erişim tarihi: 9.11.2011

[19] Kazakistan Anayasası, madde 31, 38; http://www.parlam.kz/en/constitution, erişim tarihi: 10.11.2011

[20] http://www.tuik.gov.tr, erişim tarihi: 9.11.2011

[21] Kırgız Cumhuriyeti Anayasası (1993), madde 4, 35; http://confinder.richmond.edu/admin/docs/Kyrgyzstan2007English.pdf, erişim tarihi: 10.11.2011

[22] http://www.tuik.gov.tr, erişim tarihi: 9.11.2011

[23] Malezya Anayasası (1957), madde 91, 92; http://en.wikisource.org/wiki/Constitution_of_Malaysia, erişim tarihi: 10.11.2011

[24] http://www.tuik.gov.tr, erişim tarihi: 9.11.2011

[25] Rusya Anayasası, madde 9, 42, 58, 72; http://www.anayasa.gen.tr/rusya.htm, erişim tarihi: 9.11.2011

[26] http://www.tuik.gov.tr, erişim tarihi: 9.11.2011

[27] Suudi Arabistan Anayasası (1992), madde 32; http://www.the-saudi.net/saudi-arabia/saudi-constitution.htm, erişim tarihi: 10.11.2011

[28] http://www.tuik.gov.tr, erişim tarihi: 9.11.2011

[29] Türkmenistan Anayasası (1992), madde 10, 78, 85, 86; http://www.uta.edu/cpsees/TURKCON.htm, erişim tarihi: 10.11.2011

[30] http://tr.wikipedia.org, erişim tarihi: 8.11.2011

[31] Birleşik Arap Emirlikleri Anayasası (1996), madde 23; www.worldstatesmen.org/uae_const.doc; erişim tarihi: 10.11.2011

[32] http://www.tuik.gov.tr, erişim tarihi: 9.11.2011

[33] Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti Anayasası (1992), madde 17, 29, 112; http://coombs.anu.edu.au/~vern/van_kien/constit.html, erişim tarihi: 10.11.2011

[34] http://tr.wikipedia.org, erişim tarihi: 8.11.2011

[35] Yemen Cumhuriyeti Anayasası (1994), madde 8; http://www.al-bab.com/yemen/gov/con94.htm, erişim tarihi: 10.11.2011

[36] http://tr.wikipedia.org, erişim tarihi: 8.11.2011

[37] Arnavutluk Anayasası (1998), madde 56, 59; http://confinder.richmond.edu/admin/docs/alboct.pdf, erişim tarihi: 9.11.2011

[38] http://tr.wikipedia.org, erişim tarihi: 8.11.2011

[39] Andora Anayasası (1993), madde 31, 80; http://www.andorramania.com/constit_gb.htm, erişim tarihi: 11.11.2011

[40] http://tr.wikipedia.org, erişim tarihi: 8.11.2011

[41] Beyaz Rusya Anayasası (1994), madde 34, 44, 45, 46, 55; http://www.servat.unibe.ch/icl/bo00000_.html, erişim tarihi: 11.11.2011

[42] http://www.tuik.gov.tr, erişim tarihi: 9.11.2011

[43] Belçika Anayasası (2007), madde 7, 23; http://confinder.richmond.edu/admin/docs/Belgium2007English.pdf, erişim tarihi: 11.11.2011

[44] http://www.tuik.gov.tr, erişim tarihi: 18.11.2011

[45] Danimarka Anayasası, http://yenianayasa.tbmm.gov.tr/docs/Danimarka-EN%2827.3.1953%29.pdf, erişim tarihi: 18.11.2011

[46] http://tr.wikipedia.org, erişim tarihi: 8.11.2011

[47] Bosna Hersek Federasyonu Anayasası, madde 2; www.ohr.int/ohr-dept/legal/oth-legist/doc/fbih-constitution.doc, erişim tarihi: 11.11.2011

[48] http://www.tuik.gov.tr, erişim tarihi: 9.11.2011

[49] Bulgaristan Anayasası (2005), madde 15, 18, 55; http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0159&n=000007&g=, erişim tarihi: 11.11.2011

[50] http://www.tuik.gov.tr, erişim tarihi: 18.11.2011

[51] Estonya Anayasası (1992), madde 5, 53; yenianayasa.tbmm.gov.tr/docs/Estonya-EN(22.6.1992).docx, erişim tarihi: 18.11.2011

[52] Finlandiya Anayasası (2007), bölüm 20; http://yenianayasa.tbmm.gov.tr/docs/Fin%20Anayasas%C4%B1-EN%2811.6.1999%29.pdf, erişim tarihi: 18.11.2011

[53] http://en.wikipedia.org, erişim tarihi: 28.11.2011

[54] http://www.tuik.gov.tr, erişim tarihi: 28.11.2011

[55] Almanya Anayasası (2010), https://www.btg-bestellservice.de/pdf/80201000.pdf,  erişim tarihi: 28.11.2011

[56] http://www.tuik.gov.tr, erişim tarihi: 18.11.2011

[57] Fransa Anayasası, http://yenianayasa.tbmm.gov.tr/docs/Fransa-TR%284.10.1958%29.pdf, erişim tarihi: 18.11.2011

[58] http://www.tuik.gov.tr, erişim tarihi: 18.11.2011

[59] Lüksemburg Anayasası (1998), yenianayasa.tbmm.gov.tr/docs/L%C3%BCksemburg-EN(17.10.1868).docx, erişim tarihi: 18.11.2011

[60] http://www.tuik.gov.tr, erişim tarihi: 18.11.2011

[61] Norveç Anayasası , madde 110 b; yenianayasa.tbmm.gov.tr/docs/Norve%C3%A7-EN(17.5.1814).docx, erişim tarihi: 18.11.2011

[62] http://tr.wikipedia.org, erişim tarihi: 8.11.2011

[63] Hırvatistan Anayasası (2001), madde 3, 50, 52, 69, 134; http://www.servat.unibe.ch/icl/hr00000_.html, erişim tarihi: 11.11.2011

[64] http://www.tuik.gov.tr, erişim tarihi: 19.11.2011

[65] İrlanda Anayasası (2004), madde 10; yenianayasa.tbmm.gov.tr/docs/%C4%B0rlanda-TR(1.7.1937).docx, erişim tarihi: 19.11.2011

[66] http://www.tuik.gov.tr, erişim tarihi: 9.11.2011

[67] İsviçre Konfederasyonu Federal Anayasası (2011), madde 73, 74, 76, 77, 78, 80; http://www.admin.ch/ch/e/rs/101/index.html, erişim tarihi: 11.11.2011

[68] http://www.tuik.gov.tr, erişim tarihi: 19.11.2011

[69] İtalya Anayasası (1947), madde 9, 117; yenianayasa.tbmm.gov.tr/docs/Italya-TR(27.12.1947).doc, erişim tarihi: 19.11.2011

[70] İzlanda Cumhuriyeti Anayasası (1999), yenianayasa.tbmm.gov.tr/docs/%C4%B0zlanda-EN(17.6.1944).doc, erişim tarihi: 19.11.2011

[71] http://www.tuik.gov.tr, erişim tarihi: 18.11.2011

[72] Polonya Anayasası (1997), madde 5, 31, 74, 86; yenianayasa.tbmm.gov.tr/docs/Polonya-TR(2.4.1997).doc, erişim tarihi: 18.11.2011

[73] http://www.tuik.gov.tr, erişim tarihi: 19.11.2011

[74] Portekiz Anayasası (2005), madde 9, 52, 66, 81, 90, 93; yenianayasa.tbmm.gov.tr/docs/Portekiz-TR(2.4.1976).doc, erişim tarihi: 19.11.2011

[75] http://www.tuik.gov.tr, erişim tarihi: 19.11.2011

[76] Romanya Anayasası (2003), madde 35, 44, 135; http://yenianayasa.tbmm.gov.tr/docs/Romanya-EN%2821.11.1991%29.pdf, erişim tarihi: 19.11.2011

[77] http://www.tuik.gov.tr, erişim tarihi: 9.11.2011

[78] Ukrayna Anayasası (1996), madde 50, 85, 116, 119; www.ccu.gov.ua/doccatalog/document?id=12084, erişim tarihi: 11.11.2011

[79] http://tr.wikipedia.org, erişim tarihi: 8.11.2011

[80] Angola Anayasası (1992), madde 24, 90; http://www.servat.unibe.ch/icl/ao00000_.html, erişim tarihi: 11.11.2011

[81] http://tr.wikipedia.org, erişim tarihi: 8.11.2011

[82] Benin Cumhuriyeti Anayasası (1990) madde 27; http://confinder.richmond.edu/admin/docs/Benin1990English.pdf, erişim tarihi: 11.11.2011

[83] http://tr.wikipedia.org, erişim tarihi: 8.11.2011

[84] Çad Cumhuriyeti Anayasası (1996), madde 47, 48, 52; http://confinder.richmond.edu/admin/docs/Chad1995English.pdf, erişim tarihi: 11.11.2011

[85] http://tr.wikipedia.org, erişim tarihi: 8.11.2011

[86] Kongo Cumhuriyeti Anayasası (1992), madde 9, 46, 54, 65, 72, 104; http://www.servat.unibe.ch/icl/cf00000_.html, erişim tarihi: 11.11.2011

[87] http://www.tuik.gov.tr, erişim tarihi: 9.11.2011

[88] Mısır Arap Cumhuriyeti Anayasası (1971), madde 59; http://www.sis.gov.eg/En/LastPage.aspx?Category_ID=208, erişim tarihi: 11.11.2011

[89] http://tr.wikipedia.org, erişim tarihi: 8.11.2011

[90] Gabon Cumhuriyeti Anayasası (1997), madde 1; http://confinder.richmond.edu/admin/docs/Gabon1991English.pdf, erişim tarihi: 11.11.2011

[91] http://tr.wikipedia.org, erişim tarihi: 8.11.2011

[92] Güney Afrika Cumhuriyeti Anayasası (1996), madde 24, 146, 152; http://www.justice.gov.za/legislation/acts/1996-108.pdf, erişim tarihi: 9.11.2011

[93] http://www.tuik.gov.tr, erişim tarihi: 11.11.2011

[94] Arjantin Anayasası (1994), bölüm 41; http://www.argentina.gov.ar/argentina/portal/documentos/constitucion_ingles.pdf, erişim tarihi: 11.11.2011

[95] http://www.tuik.gov.tr, erişim tarihi: 18.11.2011

[96] ABD Anayasası (1992), http://yenianayasa.tbmm.gov.tr/docs/Amerika-EN%2821.6.1788%29.pdf, erişim tarihi: 18.11.2011

[97] http://www.tuik.gov.tr, erişim tarihi: 9.11.2011

[98] Brezilya Anayasası (2006), madde 5, 23, 24; http://www.v-brazil.com/government/laws/titleIII.html, erişim tarihi: 11.11.2011

[99] http://www.tuik.gov.tr, erişim tarihi: 9.11.2011

[100] Kanada Anayasası (1982), madde 92A; http://laws.justice.gc.ca/eng/Const/FullText.html#49, erişim tarihi: 12.11.2011

[101] http://tr.wikipedia.org, erişim tarihi: 8.11.2011

[102] Şili Cumhuriyeti Anayasası (1980), madde 19; http://confinder.richmond.edu/admin/docs/Chile.pdf, erişim tarihi: 12.11.2011

[103] http://tr.wikipedia.org, erişim tarihi: 8.11.2011

[104] Kolombiya Anayasası (1991), madde 49, 65, 66, 67, 79, 80; http://confinder.richmond.edu/admin/docs/colombia_const2.pdf, erişim tarihi: 12.11.2011

[105] Kolombiya Anayasası (1991), madde 95, 267, 268, 277, 289, 330, 333, 339,366; http://confinder.richmond.edu/admin/docs/colombia_const2.pdf, erişim tarihi: 12.11.2011

[106] http://tr.wikipedia.org, erişim tarihi: 8.11.2011

[107] Kosta Rika Anayasası (1994), madde 50; http://www.costaricalaw.com/legalnet/constitutional_law/engtit4.html, erişim tarihi: 12.11.2011

[108] http://tr.wikipedia.org, erişim tarihi: 8.11.2011

[109] Küba Cumhuriyeti Anayasası (1992), madde 11, 15, 27, 105; http://www.cubanet.org/ref/dis/const_92_e.htm, erişim tarihi: 12.11.2011

[110] http://tr.wikipedia.org, erişim tarihi: 8.11.2011

[111] El Salvador Cumhuriyeti Anayasası (2003), madde 34, 60, 69, 117; http://confinder.richmond.edu/admin/docs/ElSalvador1983English.pdf, erişim tarihi: 12.11.2011

[112] http://www.tuik.gov.tr, erişim tarihi: 9.11.2011

[114] http://tr.wikipedia.org, erişim tarihi: 19.11.2011

[115] Uruguay Anayasası (1966), madde 47; yenianayasa.tbmm.gov.tr/docs/Uruguay-EN(27.11.1966).docx, erişim tarihi: 19.11.2011

[116] Duru, B., (1995) Çevre Bilincinin Gelişim Sürecinde Türkiye'de Gönüllü Çevre Kuruluşları, s.19


Yorumlar