- Bağlantıyı al
- X
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
Nature Geoscience’ ın Kasım (2010) sayısında yayımlanan bir araştırmaya göre 1990’lı yıllara göre ormansızlaşmadan kaynaklanan küresel CO2 salımı % 25’ten fazla düşmüştür. Bunun temel etkeni tropik ormansızlaşmanın azaltılmasıdır. Buna karşın 2010 yılında beklenen % 3’ lük küresel CO2 salımı artımı ile yeniden 2000 – 2008 yılları arasında gözlenen yüksek rakamlara yaklaşılmaktadır.
BioSience’ ın Ekim (2010) sayısında yayımlanan bir makaleye göre, genetiği değiştirilmiş ağaçlardan oluşan ormanlar ve genetiği değiştirilmiş diğer bitkiler havaküreden her yıl birkaç milyar ton karbon çekerek küresel ısınmayı düzene sokmaya yardımcı olabilirler.
Araştırmacılar, bitkilerin ışık emilim verimliliğini artırmanın yanı sıra, bitkilerin genetiğini değiştirmek yoluyla köklere daha fazla karbon gönderilebileceğini ve bu sayede karbonun yüzyıllar boyunca döngü dışı kalabileceği toprak karbonuna dönüşmesinin sağlanabileceğini öne sürüyorlar. Araştırmada bir diğer seçenek olarak ise uç yaşam koşullarında büyüyebilen bitkilerin geliştirilip böylesi dayanıklı bitkilerle gıda ve biyoenerji üretimini artırmak olabileceği belirtiliyor.
Kaynaklar:
1- University of Exeter. "Global carbon dioxide emissions may reach record levels in 2010." ScienceDaily 22 November 2010.
2- American Institute of Biological Sciences. "Could genetically altered trees, plants help counter global warming?" ScienceDaily 2 October 2010.
Yorumlar