- Bağlantıyı al
- X
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
Bu yazı, Orman ve Av Dergisinin 2010 yılı 6. sayısında yayımlanmıştır; kaynak gösterilerek yararlanılabilir.
Gübre üretiminde amonyağın zehirli ve kokulu atıklarını uzaklaştırmak pahalı ve enerji yoğun bir süreçtir. Bangladeşli araştırmacılar, gelişmekte olan dünyada, baca gazlarından çıkan zararlı gazları tutarak fabrikalardan kaynaklı kirlilik düzeylerini düşürmek için mikrop ve ucuz odun kömüründen biyosüzgeç ürettiler.
Biyosüzme pek çok olumlu niteliklerinin yanı sıra, zehirli kirleticileri, oksidasyon ile tam bozulmayı sağlayarak kalıntı atık oluşturmadan su ve karbondioksite dönüştürürken çok az enerji kullanan çevre dostu bir teknolojidir. Biyosüzgeçler gelişmiş ülkelerde yaygın olarak kullanılmasına karşın hızla sanayileşmekte olan ve yarattığı kirliliğin denetimini pek hesaba katmayan gelişmekte olan ülkelerde o derece kullanılmamaktadır.
Araştırmayı yapan Bangladeşli ekip, azot tutucu bir mikrop olan Nitrosomonas europaea’ yı odun kömürü üzerinde yetiştirerek amonyak tutmak üzere deneme ürünü bir biyosüzgeç üretti. Kirletilmiş kentlerin toprağında, kanalizasyonunda, tatlı sularında ve yapıların üzerinde bile rahatça bulunabilen bu mikrop, tüm enerjisini amonyağı oksitleyip nitrite çevirerek sağlıyor. Ekibin bulgularına göre amonyak yoğunluğu 100-500 miligram / litre olan gazlar, neredeyse tamamen amonyaktan arındırılabiliyor. Ekip, yedi günlük denemede % 93 amonyak arıtma oranına ulaşmış.
Kaynak:
1- Jahir Bin Alam, A. Hasan, A.H. Pathan, Sunil Kumar, Ajay Bharti. Study on the kinetics of NH3 removal from air by Nitrosomonas europaea. International Journal of Environment and Pollution, 2010; 43 (1/2/3): 42 DOI: 10.1504/IJEP.2010.035912
2- "Charcoal Biofilter Cleans Up Fertilizer Waste Gases." ScienceDaily, 15 October 2010.
- Bağlantıyı al
- X
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
Yorumlar