RICHARD DAWKINS - "THE ANCESTOR'S TALE" DEN NOTLAR

Evrimcilerin, hayatta kalan iki (veya daha fazla) soyu karşılaştırarak bir ortak atanın yerini "kestirdikleri" söylenebilir.

BİR VARMIŞ, BİR YOKMUŞ ...

Bir varmış bir yokmuş, buradan çok uzaklarda, çok farklı bir zamanda, Pangea kıtasındaki Arcadia ülkesinde, bir ormancılık örgütü varmış. Bu örgütün yaptığı işlerden birisi, özel olarak seçtikleri ağaçlardan tohum toplayıp, bu tohumlardan özel fidanlar yetiştirerek döl denemeleri kurmakmış. Bu denemelerde büyüyen ağaçları dönem dönem ölçerek en iyi büyüyenleri bulmaya çalışır, elde ettikleri sonuçlarla daha hızlı büyüyen ormanlar yetiştirmeye çalışırlarmış.

Denemelerden birini, birileri yenilemişler. Bu deneme, en yüksek yaşama yüzdeli denemelerden biri olmuş. Gel zaman git zaman, bu işleri yönetsin diye bir koltuğa oturtulan, 25 yıldır çalıştığı iş yerinde ne yapıldığını anlayamamış, bir 25 yıl daha çalışsa yine de anlayamayacak, bağımsız bir zekadan ve hakseverlik duygusundan yoksun, utanmayı bilmeyen bir The Silly Man, bu denemeleri takip etsin diye kendisi gibi utanma duygusundan habersiz bir matematikçiyi görevlendirmiş. Bu matematikçi, elinden geldiğince işleri batırmış ama tam tüy dikemeden yaş haddinden emekli olmuş, gitmiş. İşler, bu kez de masa başında oturup iki adet paket program çalıştırmayı ormancılık ve ıslah zanneden bir mühendise kalmış. 


Sonuçta ne mi olmuş? Kurulan denemeye dışarıdan uçuşarak gelen tohumlardan çıkan fidanların kestirilmesi gerekirken, denemede bulunan ve uzun yıllar kestirilmemesi gereken binlerce özel fidanın yarısı kestirilmiş. Peki The Silly Man’e ve diğer mühendislere ne olmuş? Hiçbir şey! Çünkü Arcadia ülkesinde, boşu boşuna harcanan kamu kaynakları ve yitirilen zaman hiç önemli konular değilmiş. Bu işlerin asıl sorumlusu olan The Silly Man de diğer mühendisler de hiçbir şey olmamış gibi koltuklarında oturmaya devam etmişler.

Neyse ki bizim ülkemizde böyle liyakatsizlikler, acemilikler yaşanmıyor da başımıza böyle talihsizlikler gelmiyor. Böyle bir şey ülkemizde olmaz da diyelim ki oldu… Sorumlulara sebep oldukları zararlar ödettirilir, disiplin cezası verilir, oturdukları koltuklardan anında uçurulurlar ve daha neler neler neler…


Ormancılıkta Liyakat adlı yazıdan esinlenilmiştir.

Yorumlar